Burgemeester Fernando Haddad tekende deze week een historische wet waarmee hij São Paolo tot een van de eerste bontvrije steden ter wereld verklaart. In de grootste stad van Brazilië – met een inwoneraantal van rond de 20 miljoen – mag voortaan geen bont meer geproduceerd, geïmporteerd of verkocht worden. Met de wet maakt São Paolo een monumentaal statement tegen dierenleed en toont zich als een absolute voorloper op het gebied van dierenrechten.
De wet in São Paolo heeft als doel extreem dierenleed uit de stad te verbannen. São Paolo treedt hiermee in de voetsporen van West-Hollywood waar in 2013 ook voor een volledig bontvrijbeleid werd gekozen. Naast bont is er in de stad ook geen foie gras – ganzenlever geproduceerd door de wrede praktijk van dwangvoederen – meer welkom. De wet treedt over 45 dagen in werking.
Vorig jaar november werd er al een fokverbod op dieren voor hun vacht ingesteld in São Paolo. Dieren gefokt voor de mode-industrie worden slecht behandeld en “leven in kooien die zo klein zijn dat de dieren niet eens goed kunnen bewegen,” zegt de wet. “Al deze wreedheid maakt mode die de vacht van deze dieren gebruikt immoreel en onverdedigbaar.”
Brazilië was na Argentinië één van de grootste producenten van chinchillabont ter wereld. In Nederland werd het fokken van chinchilla’s in 1997 verboden. Er waren op dat moment 7 chinchillafokkerijen in ons land. Bont voor Dieren heeft jarenlang campagne gevoerd en gelobbyd voor dit verbod. Helaas komt het fokken en doden van chinchilla’s voor hun vacht nog veel voor in landen als Rusland en China. Dit bont mag in Nederland helaas nog gewoon verkocht worden! Bont voor Dieren maakt zich hard om eveneens in Nederland een importverbod op bont te bewerkstelligen, zodat het ook hier niet meer in de winkels ligt.