De commerciële zeehondenjacht in Canada kende dit jaar het laagste aantal gedode zeehonden sinds decennia. Sinds het Europese handelsverbod op zeehondenproducten, waar Bont voor Dieren jaren voor heeft gelobbyd, is de wrede zeehondenjacht sterk op retour. In twee jaar tijd is de jacht meer dan gehalveerd: dit jaar werden er minder dan 40.000 zeehondenpups in Canada gedood voor hun vacht, tegenover 91.000 in 2013. Canada doet wanhopige pogingen de jacht in stand te houden.
Zonder overheidssteun was er zelfs helemaal geen zeehondenjacht in Canada geweest. Een overheidslening van 1 miljoen Canadese dollar stelde het nieuwe bontverwerkingsbedrijf Phocalux International Inc. dit jaar in staat 35.000 zeehonden af te nemen. De zeehondenjacht in Canada is al jaren volledig afhankelijk van overheidssteun. Toch trokken twee van de grootste Canadese bontverwerkingsbedrijven zich eerder dit jaar terug en gaven openlijk toe dat de markt voor zeehondenbont niet meer rendabel is en dat ze kampen met een overtollige voorraad. Door de subsidiekraan dicht te draaien werd dit jaar ook in Noorwegen erkend dat de zeehondenjacht niet meer winstgevend is. De laatste Noorse zeehondenjager besloot vorige maand zelfs helemaal af te zien van de jacht.
Eerder deze maand kwam er een controversieel rapport naar buiten waarin het Canadese Bont Instituut een voorstel doet om nieuwe markten aan te boren voor producten van grijze zeehonden. Er wordt onder meer voorgesteld om de handel in geslachtsdelen van grijze zeehonden te stimuleren, welke in sommige landen, waaronder China, worden gezien als een afrodisium met lustopwekkende werking. Het Canadese Bont Instituut zegt een overheidssteun van rond de 9 miljoen dollar nodig te hebben voor deze PR strategie die de vraag naar producten van grijze zeehonden zou vergroten. Op dit moment is er amper markt voor producten van grijze zeehonden.
Canada worstelt al jaren om de zeehondenjacht in stand te houden. Het EU-handelsverbod heeft in recente jaren wereldwijd geleid tot een enorme afname van de vraag naar zeehondenproducten. Sinds 2010 voert Canada daarom samen met Noorwegen juridische procedures en een sterke politieke lobby om het EU-verbod van tafel te krijgen. Eerder deze maand werd er door Bont voor Dieren en haar Europese partnerorganisaties een belangrijke overwinning behaald in de strijd om het EU handelsverbod. In de Europese Commissie werden een aantal wijzigingsvoorstellen behandeld die het handelsverbod mogelijk in gevaar zouden kunnen brengen. De betrokken Europarlementariërs werden door Bont voor Dieren en haar partners dringend verzocht het handelsverbod te steunen. En met succes! Alle voorstellen die een bedreiging vormden voor het EU-verbod werden grotendeels weggestemd.
Het EU-verbod was een grote overwinning voor dierenwelzijn, maar staat helaas nog steeds onder grote druk. De komende maanden worden er belangrijke onderhandelingen gevoerd over wijzigingen van het handelsverbod. Samen met onze Europese partnerorganisaties werken we er hard aan om het verbod stevig overeind te houden.