Ga naar de inhoud

Amsterdam Fashion Week bontvrij!

Vandaag komt de Amsterdam Fashion Week met groot nieuws naar buiten. Ze gaan bontvrij! Daarmee komt er een einde aan een jarenlange campagne van Bont voor Dieren. We zijn dan ook trots en blij dat na Oslo, Helsinki en Londen nu de Amsterdamse Fashion Week kiest voor dit duurzame, diervriendelijke beleid. De afgelopen jaren heeft Bont voor Dieren met de Fashion Week regelmatig om tafel gezeten.

Samen met Michael Barnaart van Bergen en Fur Free heeft Bont voor Dieren in 2012 een brief gestuurd naar de Amsterdam Fashion Week met daarin de oproep om bont van de catwalk te weren. Deze werd ondertekend door meer dan honderd ontwerpers, stylisten, modebladen, fotografen en bekende Nederlanders zoals James Veenhoff, Esther Coppoolse, Simone Dernee, Hilmar Mulder, Conny Groenewegen, Bas Kosters, Hans Ubbink, Jacob Kok, Petrovsky & Ramone, Anna Drijver en Nicolette Kluijver.

Naar aanleiding van onze brief besloot de AFW om samen met Bont voor Dieren meer bewustwording te creëren omtrent het gebruik van bont. Bont voor Dieren was in januari 2013 partner van het Amsterdam Fashion Week Business Programme en heeft voor de AFW een programma samengesteld met verschillende sprekers. Onder andere ontwerper Bruno Pieters, voormalig creatief directeur van Hugo by Hugo Bos en Marita Bartelet, directeur bij Ecological Textiles spraken over alternatieven voor bont, duurzame stoffen en innovaties.

Een half jaar later, in juli 2013, werd Bont voor Dieren door de AFW uitgenodigd om een speciale bontvrije pop-up catwalkshow te geven voor het Stedelijk Museum op het Museumplein als onderdeel van het Downtown programma.

In september 2018 heeft Bont voor Dieren contact gezocht met de Amsterdam Fashion Week en wederom gevraagd te kiezen voor een duurzaam, diervriendelijk beleid en te stoppen met bont. Sinds 2012 is er veel veranderd in de modewereld. Steeds meer modebladen zoals ELLE en Harper’s Bazaar weren bont en spreken zich er zelfs actief tegen uit. Grote winkelketens zoals de Bijenkorf, Hudson’s Bay (oorspronkelijk een bonthandel), Zalando en NET-A-PORTER zijn bontvrij. Modeontwerpers als Iris van Herpen, Bas Kosters en Jan Taminiau gebruiken geen bont. En zelfs grote modehuizen zoals Gucci, HUGO BOSS, Armani, Michael Kors, Donna Karan en vele anderen zijn ermee gestopt.

Maar daar blijft het niet bij. Landen zoals Nederland, België en Noorwegen nemen afstand van het dierenleed door de bontproductie te verbieden. Grote steden als San Francisco en São Paulo hebben de verkoop van bont verboden. Hawaii is de eerste staat in Amerika die de import, productie en verkoop aan banden legt.  En ook Los Angeles en het Verenigd Koninkrijk (dat sinds 2000 een bontfokverbod heeft) willen de verkoop van bont gaan verbieden.

Voor ons is het duidelijk, de fashion weeks kunnen niet langer achterblijven! Het is dan ook geen verrassing dat de Oslo Fashion Week en de Helsinki Fashion Week volledig bontvrij zijn. Dit wordt gesteund door de Nordic Fashion Week Association. Ook de Londen Fashion Week heeft zich in september 2018 hierbij aangesloten! Bekende ontwerpers als ALEXACHUNG, Victoria Beckham, ERDEM, Maison Margiela, Christopher Kane en Burberry hebben er hun collecties zonder bont geshowd.

Het is geweldig dat de Amsterdam Fashion Week nu de volgende stap zet zich nu voegt bij deze groeiende lijst van bontvrije fashion weeks.

Delen via:
blijf op de hoogte van het nieuws over en de campagnes tegen de bontindustrie

Kom in actie voor alle dieren die het slachtoffer zijn van de bontindustrie

0

dieren wereldwijd hebben jouw hulp nodig

HEB JE VRAGEN OVER DONEREN?

Is er iets niet duidelijk of wil je meer informatie? We zijn zowel via e-mail als telefonisch bereikbaar

Bekijk ook eens

5 juli 2024 - Voorstanders van de commerciële zeehondenjacht willen de markttoegang van zeehondenproducten in Europa weer toe te laten. Dit mogen we niet laten gebeuren! Jouw inbreng wordt meegenomen
20 juni 2024 - Het wetsvoorstel voor een bontfokverbod in Polen is aanstaande. Meer dan 120 politici ondertekenden dit wetsvoorstel, inclusief de voorzitter. Het wetsvoorstel zal nu de volgende stappen
10 juni 2024 - Vier mannen die zich met dubieuze goud- en bontinkoop bezighouden, hebben in België een celstraf en geldboete gekregen voor hun oplichtingspraktijken. Zie je alsnog een advertentie,