Deze week is de vernieuwde Amsterdamse Fashion Week (AFW) van start gegaan onder leiding van de bekende stylist Danie Bles. Deze week ging ook het beroemde modehuis Burberry bontvrij en kondigde de London Fashion Week aan te stoppen met bont. Dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren roept de AFW dan ook opnieuw op om een standpunt in te nemen over het gebruik van bont en merken en modeontwerpers die bont showen te weren.
Sinds het begin van het nieuwe fashion week seizoen is er veel te doen omtrent het gebruik van bont. Dierenbeschermingsorganisaties van over de hele wereld hebben hun krachten gebundeld in een gezamenlijke campagne tegen Prada. Het bekende modehuis is een van de steeds kleinere groep modehuizen dat nog bont gebruikt. Tijdens de Amsterdamse Fashion Week is er helaas een show te zien van het wintersportmerk Goldbergh. Goldbergh staat er om bekend het gebruik van bont niet te schuwen.
In 2012 riep Bont voor Dieren de AFW op te stoppen met bont middels een open brief. Deze werd ondertekend door meer dan honderd ontwerpers, stylisten, modebladen, fotografen en bekende Nederlanders zoals James Veenhoff, Esther Coppoolse, Simone Dernee, Hilmar Mulder, Conny Groenewegen, Bas Kosters, Hans Ubbink, Jacob Kok, Petrovsky & Ramone, Anna Drijver en Nicolette Kluijver. AFW liet als reactie weten ‘deelnemende ontwerpers te informeren dat zij geen voorstander is van bont en het tonen van bont op de catwalk om die reden niet te stimuleren. Bontshows en bont-gerelateerde activiteiten zijn uitgesloten van deelname aan zowel het Uptown als Downtown programma.’ Helaas is met de komst van de nieuwe directeur gebroken met dit standpunt, wat reden is de oproep aan AFW opnieuw kracht bij te zetten.
Deze week maakte Londen Fashion week bekend geheel bontvrij te zijn. Nicole van Gemert, directeur Bont voor Dieren: “Bont is niet meer van deze tijd en past niet bij de AFW. Het is dieronvriendelijk en zeer milieuvervuilend. Consumenten willen het niet meer en eisen dat bedrijven stoppen met de verkoop ervan. Dit dringt steeds verder door bij de mode-industrie. De AFW loopt nu hierop achter. Wij roepen daarom de organisatie van de fashion week op mee te gaan in de wereldwijde antibonttrend en te kiezen voor een duurzame modeweek.”
Hugo Boss, Armani, Gucci, Michael Kors, Jimmy Choo, Donna Karan, Versace en Furla zijn eerder gestopt met het gebruik van bont. De luxe designer webshop Net-A-Porter is ook gestopt met de verkoop van de dierenvachten. Federico Marchetti van Net-A-Porter, stelt dat uit onderzoek onder 25.000 van haar klanten is gebleken dat meer dan de helft wilde dat het bedrijf zou stoppen met de verkoop van bont.
Update: Bont voor Dieren heeft contact gehad met de organisatie van de Amsterdam Fashion Week. Zij hebben Bont voor Dieren uitgenodigd voor een gesprek. Deze uitnodiging nemen wij met beide handen aan.
Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox