Presentator Arie Boomsma draagt in de uitzendingen van ‘Uit de kast’ een jas van het merk Penfield, met bontkraag van coyote.
Op twitter schreef hij: “Het merk jassen dat ik draag gebruikt alleen dat noord-Amerikaanse, door dierenorganisaties goed gekeurde, bont. En dan nog zeer beperkt.” (link)
& “Penfield, van die ‘bont’ kraag, werkt samen met o.m. bij de LiBEARty Campaign.” (link)
Nu zal geen enkele dierenorganisatie bont goedkeuren. Uit navraag bij WSPA blijkt dat zij in het verleden hebben samengewerkt met Penfield toen zij nog bontvrij waren.
WSPA: “wij gaan standaard geen samenwerking aan met ‘dieronvriendelijke’ bedrijven. Er klopt natuurlijk niets van dat WSPA bont, welk bont dan ook goedkeurt.”
Penfield gebruikt coyotes die doormiddel van trapping (wildklemmen) worden gevangen. Zo wordt de vacht het minst beschadigd.
In Europa begon in de jaren zeventig en tachtig het protest tegen het gebruik van de wildklem. Steeds luider werd de roep om een verbod. Deze gruwelijke klem was immers verantwoordelijk voor veel dierenleed. In 1991 namen de Europese regeringen het protest eindelijk serieus. Er werd een wet aangenomen die het gebruik van de wildklem in de Europese Gemeenschap verbiedt. Maar helaas mag het bont dat verkregen is door wildklemmen mag nog steeds wel in Europa verkocht worden.
Canada, Amerika en Rusland zijn de belangrijkste landen die op grote schaal op pelsdieren jagen met wildklemmen. Zij hebben vanaf het begin geprobeerd wetgeving te torpederen. Jaarlijks worden in deze landen vijf miljoen pelsdieren slachtoffer van de wildklem. Driekwart van dit bont wordt in Europa verkocht. De Europese Commissie en de Europese lidstaten zijn enorm onder druk gezet. Daardoor is slechts een gedeelte van de nieuwe wet van kracht geworden. De wildklem is sinds januari 1995 inderdaad in de hele Europese Unie verboden. Maar het importverbod op klembont is getorpedeerd. Bont dat met wildklemmen is verkregen kan tot op de dag van vandaag gewoon in Europa worden verkocht. Ook in Nederland…
@bontvoordieren @djwannabeastar gaan we doen, leuk. Overtuig me met argumenten. Tot nu toe was men bijzonder generaliserend & voorspelbaar.
— Arie Boomsma (@arieboomsma) January 11, 2012
Arie Boomsma twittert tot slot nog dat hij graag een keer langskomt bij Bont voor Dieren. Uiteraard is de knappe presentator van harte welkom om langs te komen op kantoor. Graag geven wij hem alle informatie die hij nodig heeft, de koffie staat voor hem klaar.