De Belgische dierenbeschermingsorganisatie GAIA heeft een onderzoek laten uitvoeren om te peilen wat België vindt van bont en pelsdierfokkerijen. De uitkomst: bijna 9 op de 10 Belgen spreken zich uit voor een wettelijk verbod op pelsdierkwekerijen. Daarmee lijkt de tijd in België rijp voor een totaalverbod op het fokken van dieren, enkel en alleen om hun vacht.
De meerderheid van de respondenten spreekt zich uit voor een wettelijk verbod gebaseerd op een principieel ‘nee’: ze zijn tegen het doden van dieren, enkel of voornamelijk om hun vacht. En dit ongeacht of de levensomstandigheden van de dieren erop zouden vooruitgaan. Dat bevestigt de opiniepeiling: 82 procent van de respondenten vindt het een probleem dat dieren worden gefokt en gedood, enkel om van hun pels bontjassen te maken.
Michel Vandenbosch, GAIA-voorzitter: ‘De overgrote meerderheid van de Belgen wil een verbod op pelsdierfokkerijen in ons land. Dat was al zo in 2004 en in 2009. Vandaag is dat nog altijd zo. Niet perse omdat het in die fokkerij n slecht gesteld is met het dierenwelzijn, maar omdat de mensen het onverantwoord vinden dat dieren gedood worden voor hun pels om er bontjassen van te maken. Je zou toch verwachten dat onze Belgische parlementariërs luisteren naar de stem van het volk, en het voorbeeld van Groot-Brittannië en Oostenrijk volgen. Daar zijn pelsdierfokkerijen al verboden. Dat is het enige passende antwoord op de resultaten van de opiniepeiling.”
GAIA ijvert – net als Bont voor Dieren – al jaren voor een wettelijk verbod op pelsdierfokkerijen. Bont voor Dieren directeur Nicole van Gemert: “We zien gelukkig een olievlekwerking. Onze collega’s in België zien dat een totaalverbod op de productie van bont steeds dichterbij komt in Nederland, als de maatschappelijke druk maar hoog genoeg is. Het gaat in België om 150.000 nertsen per jaar en een verbod is dus haalbaar. Helaas hebben we in Nederland te maken met 4miljoen nertsen per jaar, maar door het onderzoek in België worden wij ook weer gesteund in onze lobby naar de politiek. De resultaten van de opiniepeiling kan je bekijken op ‘Belgen en Bont’