De Belgische kledingzaak Pelsland, gespecialiseerd in de verkoop van bontjassen, werd deze maand failliet verklaard. De Vlaamse bontverkoper was 40 jaar lang het boegbeeld van de bontbranche in België. Pelsland zag de omzet in drie jaar tijd met 70% afnemen. De eigenaar schrijft de omzetdaling toe aan de economische crisis en de zachte winter, maar het faillissement lijkt eerder onderdeel te zijn van een wereldwijde afname van de vraag naar bont.
De productie van nertsenbont kelderde dit jaar wereldwijd met 25% volgens een van ‘s werelds grootste bontveilingshuizen Kopenhagen Fur. China kende de grootste daling van 18 miljoen nertsen in 2016 tot 8 miljoen dit jaar. Deze cijfers laten zien dat de bontindustrie steeds meer wankelt onder toenemende druk van vooral veel Europese landen, waar een bontfokverbod hoog op de politieke agenda staat omwille van ethische en dierenwelzijnsredenen.
De bontverkoper Pelsland is door de jaren heen hét symbool geworden voor Belgische partnerorganisatie GAIA in de strijd tegen bont in België. De dierenrechtenorganisatie organiseerde door de jaren heen vele acties bij de Antwerpse vestiging waarbij actievoerders met protestborden en opgesloten in draadstalen kooien protesteerden tegen de wreedheden in de bontindustrie.
De Vlaamse overheid in België bespreekt momenteel de mogelijkheid van een algeheel bontfokverbod. In 2015 besloot de overheid van Wallonië en Brussels al om het fokken van dieren voor bont te beëindigen. Vlaanderen telt nog 16 bontfokkerijen waar jaarlijks 160.000 nertsen worden gedood voor bont. Bont voor Dieren riep in mei dit jaar op om via de Belgische ambassade steun te betuigen voor het Vlaamse bontfokverbod.