Bont voor Dieren ontving tal van bontmeldingen over BON’A PARTE. In hun najaarscollectie werd namelijk helaas gebruik gemaakt van konijnenbont. Bont voor Dieren nam direct contact op met BON’A PARTE om hen te informeren over de verschrikkingen van de bontindustrie en de misverstanden over konijnenbont. BON ‘A PARTE stond open voor een gesprek en heeft de informatie van Bont voor Dieren tot zich genomen. Ook de klachten van de consumenten werden serieus genomen. BON ‘A PARTE kwam tot de volgende beslissing:
“Bij de collecties van BON’A PARTE vormen de algehele stromingen binnen de mode-industrie altijd het uitgangspunt en wij luisteren zeer goed naar onze klanten. Wij hebben besloten dat wij vanaf de volgende collectie een bontvrij modehuis willen zijn. Dit gaat dan gelden voor alle producten van BON’A PARTE. Wij hopen daarmee een besluit te hebben genomen dat in lijn ligt met de algehele kijk van de samenleving op het gebruik van bont.”
Dat wil zeggen dat BON ‘A PARTE na de herfst/winter 2012 als een bontvrij bedrijf verder gaat en wellicht een plaats gaat krijgen op onze Bontvrijlijst!
Informatie over konijnenbont:
Er wordt vaak gesuggereerd dat konijnenbont meer ethisch verantwoord is omdat het een bijproduct zou zijn van konijnen die toch al geslacht worden voor hun vlees. Dat is echter onzin. Vleeskonijnen worden op jonge leeftijd geslacht wanneer hun vacht nog niet genoeg ontwikkeld is voor de bontindustrie. Voor konijnenbont worden oudere konijnen gedood, van wie het vlees niet of nauwelijks gegeten wordt. In de kleine draadstalen kooien kunnen konijnen zich niet goed voortbewegen, ze kunnen namelijk niet ‘hoppen’ wat het skelet ernstig kan beschadigen. Met hun poten zitten ze op op gaas wat ontstekingen en zelf abcessen veroorzaakt. Konijnen worden met een stroomstootapparaat verdoofd en met een haak ondersteboven gehangen. Hun keel wordt dan doorgesneden waarbij de meesten uit hun verdoving ontwaken en vervolgens schokkend en trillend doodbloeden.