Rem op nertsenfokkerij met inmiddellijke ingang van kracht
Amsterdam – Deze week hebben Tweede Kamerleden Van Velzen (SP) en Waalkens (PvdA) hun initiatiefwetsvoorstel ingediend om een einde te maken aan de nertsenfokkerij in Nederland. In de praktijk komt dit er tevens op neer dat er vanaf deze week een groeistop voor de sector geldt. Bont voor Dieren is blij met de rem op de onstuimige groei van deze dieronvriendelijke sector.
Het wetsvoorstel bepaalt dat degenen die na 17 januari 2008 een nertsenfokkerij hebben overgenomen, in principe niet in aanmerking komen voor het overgangsrecht. Wanneer er geen sprake is van bijzondere omstandigheden heeft de overdracht van een nertsenfokkerij na 17 januari 2008 tot gevolg dat de verkrijger van het bedrijf na inwerkingtreding van het wetsvoorstel niet in aanmerking komt voor de overgangstermijn en de nertsenfokkerij moet beëindigen. Het staat nertsenfokkers uiteraard vrij om hun nertsenfokkerij eerder te beëindigen of om te zetten in een ander bedrijf. Het wetsvoorstel voorziet er zo in dat zittende nertsenfokkers hierdoor de gelegenheid hebben de door hen al gedane investeringen terug te verdienen gedurende de overgangstermijn van 10 jaar, maar laat uitbreiding van nertsenfokkerijen na 17 januari 2008 niet toe.
Als het parlement instemt met een uiteindelijk verbod houdt de sector in 2018 helemaal op te bestaan.
Bont voor Dieren is verheugd over de groeistop en het vooruitzicht op een algeheel nertsenfokverbod. Directeur Claudia Linssen: ‘Deze rem op de groei van de nertsenfokkerijen is hard nodig om te voorkomen dat bedrijven anticiperen op een verbod en nog snel proberen uit te breiden. Bont voor Dieren heeft bovendien goede hoop dat het wetsvoorstel wordt aangenomen. En dat is hard nodig voor de miljoenen nertsen die elk jaar worden gedood voor een overbodig product.’
Nederland is met vier miljoen vergaste nertsen per jaar een van de grootste nertsenbontproducenten ter wereld. Alleen China en Denemarken gaan ons voor. De Nederlandse pelzen zijn met name bestemd voor de export. In Nederland is bont niet populair. Uit recent onderzoek uitgevoerd in opdracht van het ministerie van LNV blijkt dat 75% van de bevolking tegen het fokken van dieren voor bont is.