Ga naar de inhoud

Bont voor Dieren blij met labelplicht bont in kleding

Vandaag heeft de Europese Unie een nieuwe richtlijn aangenomen die het textielfabrikanten verplicht stelt om te melden dat er bont in hun producten zit. Bont voor Dieren is blij dat na jarenlange lobby consumenten eindelijk zekerheid gaan krijgen over wat ze kopen.

Bont voor Dieren directeur Nicole van Gemert: “Maar al te vaak horen we op straat of op scholen dat men geen idee heeft of de bontkraag op een jas of de vulling van een capuchon echt of nep is. Vooral door de lage prijs van jassen die op grote schaal uit China worden geïmporteerd wordt de consument misleid.”

Een enquête door Tros Radar onder 65.000 respondenten wees onlangs uit dat tweederde van de Nederlanders ervan overtuigd is dat een jas met echt bont meer dan honderd euro kost. Onderzoek door Bont voor Dieren bracht een veelvoud aan jassen en andere producten op die al vanaf 10 euro te koop zijn. In hetzelfde onderzoek van Radar bleek overigens ook dat 93% van de respondenten voor een labelplicht was: aan die oproep is nu dus gehoor gegeven.

De verplichting kent nog wel een overgangstermijn voor de industrie. Verder zal het label vooralsnog enkel verklaren dat er dierlijke producten in het artikel zitten, zoals leer, bont of veren. Van Gemert: “Liever hadden we gehad dat er op een jas zou staan dat er vier dode wasbeerhonden in zijn verwerkt, of twee vossen. Dat wordt de volgende stap. Vooral aangezien een ruime meerderheid van de Nederlanders fel tegen het produceren en dragen van bont is moeten we ze kunnen beschermen tegen de mogelijkheid dat ze nepbont en echt bont door elkaar halen.”

De labelplicht zal ook een grote stap voorwaarts betekenen in de handhaving van de verboden handel in honden- katten en zeehondenbont. Tot nu toe bleef dit giswerk door douanes en inspectiediensten.

Delen via:
blijf op de hoogte van het nieuws over en de campagnes tegen de bontindustrie

Kom in actie voor alle dieren die het slachtoffer zijn van de bontindustrie

0

dieren wereldwijd hebben jouw hulp nodig

HEB JE VRAGEN OVER DONEREN?

Is er iets niet duidelijk of wil je meer informatie? We zijn zowel via e-mail als telefonisch bereikbaar

Bekijk ook eens

19 november 2024 - In de modecollecties voor herfst/winter 2024-2025 was opvallend veel bont te zien, zowel imitatie- als dierlijk bont. De afgelopen jaren leek bont uit de mode te
22 oktober 2024 - Het Roemeense parlement heeft een verbod op het fokken van chinchilla- en nertsenbont vandaag aangenomen. Dit maakt Roemenië het 22e Europese land dat deze wrede praktijk
15 oktober 2024 - Labour dient een wetsvoorstel in om de import van bont in het VK te verbieden. Parlementslid Ruth Jones legt het voorstel morgen voor om de wrede