Bont voor Dieren blikt terug op een aantal van de successen in onze strijd voor een bontvrij Nederland in 2015. Door voorlichting op straat, via onze online media en door lobby bij parlementsleden, hebben we bont het afgelopen jaar hoog op de maatschappelijke en politieke agenda weten te houden. Dankzij de steun van onze achterban hebben wij deze successen kunnen boeken, maar er is nog veel te doen. Bont voor Dieren hoopt dan ook op jullie blijvende steun aan de dieren die slachtoffer zijn van de wrede bontindustrie. Help de dieren! Steun hier onze campagnes.
Dom bontje
Natasje Froger is uitverkozen tot winnaar van de titel Dom Bontje 2014. Met deze jaarlijkse verkiezing vraagt Bont voor Dieren aandacht voor het dierenleed wat achter bont schuilt en worden publieke persoonlijkheden opgeroepen om hun verantwoordelijkheid te nemen en hun promotie voor dierenleed te beëindigen. De internetverkiezing werd dit jaar met een record aantal stemmen afgesloten. Natasja Froger kreeg bijna 8000 stemmen vanwege haar jas met kraag van wasbeerhondenbont.
Hugo Boss gaat bontvrij
Samen met de Fur Free Alliance heeft Bont voor Dieren ervoor gezorgd dat kledingmerk Hugo Boss bontvrij gaat. Zij voegen zicht bij een steeds groter wordende lijst van internationale bedrijven die weigeren nog langer bont te verkopen.
Nertsenfokkerijen ontmaskerd
Samen met dierenbeschermingsorganisatie Ongehoord luidt Bont voor Dieren de noodklok over het lot van miljoenen nertsen op Nederlandse nerstenfokkerijen. Ze publiceren schokkend undercover beeldmateriaal dat verwonde en angstige nertsen laat zien. De publicatie is schokkend voor veel Nederlanders, die geen idee hebben van deze verborgen bontindustrie in Nederland. De beelden zijn bedoeld als laatste zetje voor een definitief verbod in Nederland.
Maak het niet te bont tour
Bont voor Dieren ging in 2015 van start met een grote voorlichtingstour door Nederland. De ‘Maak het niet te Bont Tour’ is een geweldig succes. Vele steden worden bezocht waar winkelend publiek wordt voorgelicht over het werkelijke verhaal van hun bontkraag. Met de bontscanner worden bontdragers geconfronteerd met de dieren waarvan hun kraag gemaakt is, waarna veel mensen besloten hun kraag direct af te doen.
Nertsenfokverbod blijft van kracht
De nertsencampagne ‘Samen tegen Bont’ met de Dierenbescherming leidt in november eindelijke tot een definitief nertsenfokverbod. Het Hoger Beroep verkiest het welzijn van 6 miljoen nertsen boven de economische belangen van de nertsenfokkers. Een historisch besluit van internationaal belang. Bont voor Dieren voert sinds haar oprichting campagne tegen bontfokkerijen in Nederland: de aanhouder wint!
Spreekbeurt-en lespakketten
Er werden in 2015 weer een groot aantal spreekbeurt– en lespakketten aangevraagd. In het afgelopen schooljaar zijn er ruim 500 spreekbeurtpakketten opgestuurd. Dat zijn toch weer rond de 12.000 leerlingen die zijn voorgelicht over bont door een leeftijdsgenootje!
Europa legt zeehondenjacht aan banden
Met een historische stemming in het Europees Parlement wordt 9 september besloten om het importverbod op zeehondenbont aan te scherpen. Miljoenen zeehonden worden zo een gruwelijke dood bespaard. Met succes deed Bont voor Dieren samen met haar internationale partners een dringende oproep aan de betrokken Europarlementariërs het handelsverbod te steunen.
Bont voor Dieren wint NRC Charity Award
Nadat er massaal gestemd is op de ingezonden advertentie van Bont voor Dieren hebben we een prachtige prijs van € 75.000 aan advertentieruimte in de wacht gesleept. Hiermee kunnen we nog meer mensen bereiken met onze campagnes en de volgende stappen zetten naar een bontvrij Nederland.
Staatssecretaris wil einde aan dierenleed in kleding
Naar aanleiding van een brandbrief van Bont voor Dieren aan de Tweede Kamer om een einde te maken aan het levend villen van wasbeerhonden en het op gruwelijke wijze plukken van angorakonijnen, is de staatssecretaris met de textielindustrie in gesprek gegaan om een manier te vinden om wasbeerhondenbont en angorawol van de Nederlandse markt te weren. De staatssecretaris heeft vervolgens in Brussel opgeroepen om misstanden rondom angorawol en bont Europees aan te pakken.
Zeehondenjacht op retour
Met de actie ‘Stop de Knuppels’ zamelt Bont voor Dieren geld in voor haar campagnes tegen de zeehondenjacht in Canada, Noorwegen en Namibië. Er worden protestbrieven gestuurd naar regeringsleiders en handtekeningen verzameld. Met groot succes dit jaar: in mei hield de laatste Noorse zeehondenjager voorgoed op met de zeehondenjacht. Ook in Canada bleek de commerciële zeehondenjacht sterk op zijn retour te zijn dit jaar. De jacht kende in 2015 het laagste aantal gedode zeehonden sinds decennia.
BONT VOOR DIEREN ROEPT AIRFORCE OP BONTVRIJ TE GAAN
Het populaire kledingmerk Airforce is een van de laatste Nederlandse merken met echt bont. Bont voor Dieren laat door een postercampagne het ware gezicht van de bontkraag zien en voert ook online de druk bij Airforce op om te stoppen met het gebruik van echt bont.
Vind je onze campagnes belangrijk? Klik hier om ons te helpen nog meer actie te kunnen voeren. Zelf in actie komen? Lees hier op welke manieren je de dieren in de bontindustrie kan helpen.