Bont voor Dieren realiseerde in 2013 met haar campagnes een aantal belangrijke doorbraken in haar strijd voor een bontvrij Nederland. Bekijk hier een fotoverslag van de behaalde successen in het afgelopen jaar.
Dankzij de steun van onze achterban hebben wij deze successen kunnen boeken, maar er is nog veel te doen! Bont voor Dieren hoopt dan ook op jullie blijvende steun aan de dieren die slachtoffer zijn van de wrede bontindustrie.
1) De bontinspecteurs van Bont voor Dieren praatten dit jaar veel bontkraagjes los tijdens de voorlichting die ze door het hele land gaven.
2) Bont voor Dieren presenteerde in samenwerking met Amsterdam Fashion Week ‘Sustainable Stories’; een programma over innovatieve, diervriendelijke mode gericht op modeprofessionals en -studenten.
3) Een record aantal winkels kozen in 2013 voor een bontvrij beleid. Onder meer winkels als Sting, Miinto.nl en Fashion Italia ontvingen het bontvrije certificaat van Bont voor Dieren.
4) In navolging van Nederland kwam er ook in Slovenië een verbod op het fokken van dieren voor hun vacht. Bont voor Dieren bezocht in 2013 onder meer België, Zweden en Finland om voorlichting te geven op een potentieel, soortgelijk fokverbod.
5) Bont voor Dieren lanceerde de Te Bontlijst waarop Nederlandse bedrijven zijn verzameld die tegen beter weten hun geld blijven verdienen met het verkopen van bont.
6) Een protestactie van Bont voor Dieren en haar Poolse zusterorganisatie Otwarte Klatki behoedt voor de bouw van een mega-nertsenfokkerij in Polen.
7) Nicole van Gemert, directeur van Bont voor Dieren, geeft een presentatie op de Mode Biënnale Arnhem over duurzame en verantwoorde alternatieven voor bont in modevormgeving.
8) In 2013 nam het aantal gastlessen van Bont voor Dieren sterk toe. Zo werd er onder meer voorlichting over bontkragen gegeven aan scholieren in Gouda, Lelystad en Amsterdam.
9) Bont voor Dieren streeft naar een Bontvrij Nederland en verklaarde in het kader van de campagne 020 Bontvrij! het stadhuis van Amsterdam bontvrij. Ook ging de campagne 070 Bontvrij! van start in het Nutshuis in Den Haag.
10) Bont voor Dieren deed een bontvrije oproep aan de modewereld door tijdens de Amsterdam Fashion Week een pop-up catwalkshow te organiseren op het museumplein voor het Stedelijk Museum.
11) In 2013 was Bont voor Dieren veel aanwezig in de media, onder meer in Koffietijd en landelijke en regionale kranten. Ook nodigde het programma Radar Bont voor Dieren directeur Nicole van Gemert uit om uitleg te geven over de angorawolindustrie .
12) Er werd een grote overwinning behaald met de handhaving van het Europees handelsverbod op zeehondenbont. De Wereldhandelsorgansatie (WTO) koos dierenwelzijn boven economische belangen.
13) De Schaamkaart Gaastra campagne ging van start en samen met cosmetisch arts Robert Schoemacher voerde Bont voor Dieren actie voor de deur van kledingwinkel Gaastra. Daarnaast werden er 100.000 schaamkaarten verspreid in café’s en culturele instellingen door heel Nederland.
14) In de finale van de 3M Grote Gift won Bont voor Dieren een bedrag van 13.000 euro. De prijs wordt besteed aan een voorlichtingsbus waarmee door heel Nederland getoerd gaat worden.
15) Bont voor Dieren lanceerde de verkiezing “Dom Bontje 2013”. Dit jaar verdubbelden het aantal stemmen en kon er gestemd worden op wel zes Domme Bontjes.