Sinds het nertsenfokverbod van kracht is blijft de nertsenfokkerij in Nederland uitbreiden. Dierenbeschermingsorganisaties Animal Rights en Bont voor Dieren krijgen wekelijks meldingen van bezorgde omwonenden en dierenvrienden die zich het leed van de dieren aantrekken. Pogingen de uitbreidingen te controleren worden tegengewerkt door nertsenfokkers, het ministerie en de NVWA. Een gebrek aan informatie belemmert een gang naar de rechter en dat is onacceptabel.
Uitbreiding van het aantal dieren op een nertsenfokkerij is verboden sinds 2013. Toen het nertsenfokverbod van kracht werd moesten alle nertsenfokkers dan ook melden hoeveel dieren ze op hun bedrijf hadden. Een essentiële voorwaarde om te kunnen controleren of er niet zou worden uitgebreid gedurende de overgangsperiode tot 2014.
Deze controle op illegale uitbreidingen vindt echter niet plaats. Ondanks herhaalde oproepen en handhavingsverzoeken van Bont voor Dieren en Animal Rights wil de staatsecretaris niet handhaven zolang het verbod bij de rechter ligt. De NVWA, het Ministerie en de nertsenfokkers zelf weigeren alle medewerking om inzicht te geven over het daadwerkelijke aantal dieren in 2013 ten opzichte van 2016.
Animal Rights directeur Robert Molenaar: ‘Ik ken geen sector in Nederland die zo schimmig is als de bontindustrie. Met een beroep op openbaarheid van bestuur hebben we inmiddels wel aantallen dieren gekregen, maar deze zijn geanonimiseerd.; We hebben nu getallen, maar weten niet bij welke fokkerij deze horen. Het is dus onmogelijk om te controleren of een bedrijf is uitgebreid, al worden er continu nieuwe vergunningen uitgegeven. ”.
Er zit voor beide organisaties niets anders op dan zelf te gaan speuren en controleren. Dat heeft de verdenking gelegd op een nertsenfokker in Bergeijk, die uitbreidt van 9000 naar 14.500 moederdieren. In 2015 kreeg de fokkerij een provinciale vergunning voor 9000 moederdieren. In 2016 kreeg het bedrijf echter een vergunning voor 14.500 dieren. De nertsenfokker heeft de nertsen momenteel in een oude kippenschuur gehuisvest en beweert dat het gaat om een verplaatsing van zijn bedrijf. Een verplaatsing verklaart echter niet de toename van het aantal dieren. Animal Rights en Bont voor Dieren hebben via hun advocaat een verzoek ingediend om tot handhaving over te gaan en een juiste weergave van de cijfers te ontvangen.
Bont voor Dieren directeur Nicole van Gemert: “Nadat de Staat het Hoger Beroep over het nertsenfokverbod heeft gewonnen zijn de nertsenfokkers in Cassatie gegaan. Die uitspraak wordt eind dit jaar verwacht. De nertsenfokkers hebben ook aangekondigd naar het Europese Hof te stappen als ze (weer) geen gelijk krijgen. Als de staatssecretaris dat ook nog afwacht kan de sector ongestoord blijven uitbreiden gedurende de overgangsperiode. Tégen de wet en tégen de Nederlandse bevolking die een einde wil aan de bontindustrie in Nederland. Onacceptabel.”
Als dit inderdaad een uitbreiding in Bergeijk betreft, stappen de dierenorganisaties naar de Rechter om sluiting af te dwingen.