Ga naar de inhoud

Bont voor Dieren en Fur Free Alliance starten wereldwijde campagne tegen Prada

Vandaag lanceert Bont voor Dieren samen met alle organisaties die verenigd zijn in de internationale Fur Free Alliance een wereldwijde campagne samen met Care2 tegen Modehuis Prada. Hiermee willen zij Prada overtuigen te stoppen met bont. Door bontvrij te gaan kan Prada zich aansluiten bij modehuizen als Gucci, Versace, Armani, Michael Kors, Donna Karan en HUGO BOSS die eerder al aan de oproep gevolg gaven en kozen voor een bontvrij beleid. De campagne loopt tijdens de edities van de fashion week in New York, Londen, Milaan en Parijs. Tijdens de campagne kan iedereen een mail naar Prada sturen met daarin de oproep te stoppen met bont.

Bont voor Dieren directeur Nicole van Gemert: “In de vele gesprekken die gevoerd zijn hebben we Prada niet kunnen overtuigen dat de martelmode van bont niet meer van deze tijd is. We grijpen nu dus naar het machtigste wapen dat we hebben: de consument. Vanaf vandaag zullen over heel de wereld verontruste burgers hun zorgen mailen naar de kantoren van Prada. Bont is geen statussymbool en we zullen dat duidelijk maken met de grootste internationale campagne die we ooit gevoerd hebben.”

Op bontfokkerijen worden de wilde dieren hun hele leven gehouden in draadgazen kooien, waar het voor hen onmogelijk is om natuurlijk gedrag te vertonen. Vervolgens worden ze vergast of anaal geëlektrocuteerd. Dieren die in het wild met klemmen worden gevangen zitten dagen vast zonder eten of drinken totdat de jager langskomt ze te doden. Deze dieren -voornamelijk coyotes- proberen vaak hun ledematen door te bijten in een poging om te ontsnappen.

Naast groot dierenleed is de productie van bont erg milieuvervuilend. Bontfokkerijen en fabrieken die de vachten verwerken zorgen voor vervuiling van de grond en het oppervlaktewater. Zij pompen afvalwater en schadelijke chemicaliën de omgeving in. De wildklemmen waarmee bontdieren gevangen worden zijn niet selectief, waardoor er vaak beschermde diersoorten en huisdieren vast komen te zitten. Kortom, de bontindustrie is een nachtmerrie voor duurzaamheid.

Een ruime meerderheid van de consumenten wil niets te maken hebben met de bontindustrie. Bekende modemerken hebben een bontvrijbeleid. Landen zoals Nederland, België en Noorwegen nemen afstand van het dierenleed door de bontproductie te verbieden. Daarnaast hebben de grote steden als San Francisco en São Paulo de verkoop van bont verboden. Los Angeles en het Verenigd Koninkrijk (die sinds 2000 een bontfokverbod heeft) willen ook de verkoop van bont gaan verbieden.

Joh Vinding, voorzitter van de Fur Free Alliance: “Consumenten steunen bedrijven die het beschermen van dieren belangrijk vinden. Daarom zijn zo veel concurrenten van Prada al bontvrij gegaan. Het is tijd dat Prada zich aansluit bij de andere modegiganten en bontvrij gaat in plaats van het steunen van extreem dierenleed dat hand in hand gaat met de bontindustrie.”

Stuur nu een mail naar Prada en laat je stem horen!


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Delen via:
blijf op de hoogte van het nieuws over en de campagnes tegen de bontindustrie

Kom in actie voor alle dieren die het slachtoffer zijn van de bontindustrie

0

dieren wereldwijd hebben jouw hulp nodig

HEB JE VRAGEN OVER DONEREN?

Is er iets niet duidelijk of wil je meer informatie? We zijn zowel via e-mail als telefonisch bereikbaar

Bekijk ook eens

19 november 2024 - In de modecollecties voor herfst/winter 2024-2025 was opvallend veel bont te zien, zowel imitatie- als dierlijk bont. De afgelopen jaren leek bont uit de mode te
22 oktober 2024 - Het Roemeense parlement heeft een verbod op het fokken van chinchilla- en nertsenbont vandaag aangenomen. Dit maakt Roemenië het 22e Europese land dat deze wrede praktijk
15 oktober 2024 - Labour dient een wetsvoorstel in om de import van bont in het VK te verbieden. Parlementslid Ruth Jones legt het voorstel morgen voor om de wrede