Als een van de eerste Oost-Europese landen besloten Bosnië en Herzegovina in 2009 voor een bontfokverbod in hun land met een overgangstermijn van tien jaar. Op 1 januari 2018 moet de laatste bontfokkerij haar deuren sluiten. Vele landen volgden hierna, waaronder Nederland. Tot ontsteltenis van de Fur Free Alliance bleek afgelopen week dat het parlement het verbod met tien jaar wil uitstellen! De belangrijkste reden hiervoor is dat er in de afgelopen jaren verschillende nertsenfokkers zijn bij gekomen in Bosnië en Herzegovina en dat die ook recht zouden moeten hebben op een overgangstermijn van tien jaar.
Brief aan parlementariërs
Uitstel van het verbod zou een ramp voor de dieren zijn in Bosnië en Herzegovina, maar ook een slecht voorbeeld voor andere landen met overgangstermijnen. Bont voor Dieren stuurde onmiddellijk een brief naar de parlementariërs, samen met andere leden van de Fur Free Alliance. Helaas was het niet mogelijk een gesprek met de beleidsmakers aan te gaan, omdat er bijna geen dierenbeschermingsorganisaties zijn in Bosnië en Herzegovina, en zeker geen die zich bezighouden met bont.
Directeur Bont voor Dieren naar Bosnië en Herzegovina
De Fur Free Alliance heeft besloten de directeur van Bont voor Dieren, Nicole van Gemert, naar Bosnië en Herzegovina te sturen, vlak voor de stemming deze week in het parlement. Van Gemert voerde, geholpen door lokale dierenactivisten, gesprekken met parlementariërs om ze te vertellen van het Nederlandse voorbeeld. Namens Bont voor Dieren wees ze op de juridische risico´s van het opnieuw uitstellen van een verbod en ging uitvoerig in op de verloren rechtszaken van de Nederlandse bontfokkers.
Verkeerd voorgelicht
Al snel bleek dat de overheid van Bosnië en Herzegovina op vele fronten verkeerd voorgelicht was. Zo dacht ze dat de Nederlandse nertsenfokkers nog in een juridische strijd zaten met de Nederlandse Staat. Van Gemert kon ze vertellen dat het nertsenfokverbod, net als het verbod op het fokken van chinchilla´s en vossen, onherroepelijk is.
Op de vele reizen door Europa die Bont voor Dieren sinds het Nederlandse nertsenfokverbod heeft gemaakt is gebleken dat ieder land andere, doorslaggevende argumenten heeft om wel of geen bontfokkerijen toe te staan. In Nederland gaven ethische redenen de doorslag, maar in Duitsland bijvoorbeeld het welzijn van de dieren. In Bosnië en Herzegovina bleek uit gesprekken met parlementariërs dat het milieu een belangrijke factor is. Bont voor Dieren overhandigde daarop het rapport over de milieuschade van de nertsenfokkerij en vertelde hierover in een radio interview.
Uitstel voorlopig van de baan
Vandaag was de uiteindelijke stemming over het uitstel en wat bleek? In afwachting van een groot onderzoek naar mogelijke milieuschade en een publieke consultatieronde is het uitstel voorlopig van de baan.
Toen het Nederlandse nertsenfokverbod werd aangenomen heeft Bont voor Dieren gelijk gehoopt dat niet de nertsen, maar het verbod uit zou wijken naar het buitenland. Met haar bezoek aan Bosnië en Herzegovina bleek maar weer eens dat het Nederlandse voorbeeld het krachtigste argument is om andere landen over de streep te trekken!