2 februari 2019 – Saga Furs, wereldwijd een van de bekendste spelers van de wereldwijde bonthandel, heeft haar financieel rapport gepubliceerd waaruit blijkt dat zij over 2018 een ‘duidelijk negatief’ bedrijfsresultaat heeft geboekt. De totale omzet daalde met 28 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Toen daalden de prijzen van nertsenvachten met 24 procent en die van vossenbont met 20 procent. De productie van nertsenbont is wereldwijd naar schatting met 20 procent gedaald in 2018.
Door de meest recente financiële cijfers te vergelijken met die van precies vijf jaar geleden, kunnen we de grootte van Saga Furs’ verlies zichtbaar maken. In de periode van november 2012 tot oktober 2013 bedroeg het bedrijfsresultaat 26,7 miljoen euro. In de periode tussen november 2017 en oktober 2018 was de winst negatief: -1,7 miljoen euro. De netto-omzet was ook gekelderd van 70,2 miljoen euro tot 45,7 miljoen euro, terwijl de winst per aandeel van 5,57 euro naar -0,43 euro daalde.
Saga Furs wijst de media aan als schuldige voor het geleden verlies omdat zij aandacht besteden aan de vele modehuizen zoals Gucci, Versace, Michael Kors, Jimmy Choo die verklaren te stoppen met het gebruik van bont. Saga Furs zit met de handen in het haar. Wat Bont voor Dieren betreft is Saga Furs niet enkel financieel, maar vooral ook moreel bankroet. Het bedrijf heeft ook moeten toegeven dat de bontindustrie ‘op de westerse markt kampt met grote imagoproblemen’.
Door haar excuses aan te bieden voor de slechte resultaten laat Saga Furs zien dat de anti-bontcampagnes ervoor gezorgd hebben dat de bontindustrie, die miljarden waard is, zich in het nauw gedreven voelt. Maar we moeten niet te zelfingenomen zijn. Het feit is dat er jaarlijks nog steeds tientallen miljoenen dieren worden gedood door deze vreselijk industrie.
Meer nieuws kwam er naar buiten door het bekendmaken van de cijfers van Kopenhagen Furs, wereldwijd het grootste bontveilinghuis en eigendom van de Deense bontfokkers. Tijdens de eerste bontveiling van 2019 bedroeg de gemiddelde prijs voor een vacht 160 Deense Kronen (22 euro). Dit laat zien dat de bontmarkt volledig is ingestort. Een vacht moet ongeveer 300 kronen (40 euro) opleveren om uit de kosten te zijn.
De onderstaande grafiek suggereert dat de wereldwijde productie van nertsenvachten naar verwachting zal dalen van zo’n 90 miljoen dieren in 2013 tot ongeveer 37 miljoen dit jaar. Opvallend is dat de Chinese productie ontzettend snel afneemt (van 40 miljoen naar 7 miljoen). In Denemarken, de grootste producent, wordt verwacht dat er dit jaar 30 procent minder dieren zullen worden gefokt. Een daling van 17 miljoen naar 12 miljoen in een jaar tijd.
De blauwe kolom is de wereldproductie van nertsenvachten exclusief China. De oranje kolom geeft de Chinese productie weer.
De financiële resultaten zijn een enorme klap voor de bontindustrie. Ondanks dat de publieke weerstand tegen de bontproductie in de meeste Europese landen snel is toegenomen, behoren landen als Denemarken en Finland tot de laatste bolwerken van de bontindustrie in West-Europa. Maar ook in deze landen staat de bontindustrie onder grote druk.
Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.