Amsterdam, 2 oktober 2013 – Het wordt weer kouder buiten, de winterjas komt langzaam in zicht. En daarmee ook de bontkraag. Omdat veel mensen niet weten hoeveel leed er schuilgaat achter bont, roepen Partij voor de Dieren Amsterdam, Bont voor Dieren en Dierenbescherming Amsterdam 4 oktober uit tot ‘Bontvrije Dierendag’. Via een anti-bontspotje in de bioscoop, informatieflyers en een lijst met bontvrije winkels worden Amsterdammers geïnformeerd. De acties komen kort nadat de gemeente Amsterdam een moreel appèl deed aan winkels om geen bont meer te verkopen, naar aanleiding van een motie van de Partij voor de Dieren Amsterdam.
Bont voor Dieren startte vorige week haar campagne om Amsterdam als eerste hoofdstad van de wereld bontvrij te krijgen. Winkels in Amsterdam die nog bont verkopen zullen worden geïnformeerd over het vreselijke dierenleed dat achter de bontkragen schuilgaat. Op Dierendag zal de bontvrijlijst uitgedeeld worden aan consumenten. De lijst bevat winkels die het bontvrij-keurmerk dragen en waar dus met een gerust hart geshopt kan worden. Het winkelend publiek dat twijfelt of het bontje dat ze draagt echt of nep is kan een bonttest doen.
Dierenbescherming Amsterdam wil door middel van een anti-bontspotje Amsterdammers bewust maken van de dieronvriendelijke en gruwelijke praktijken in de bontindustrie. Het anti-bontspotje gaat op 3 oktober in première in Pathé. Zowel in Nederland als in het buitenland kan de industrie absoluut niet voldoen aan huisvesting die recht doet aan de welzijnsbehoeften en het soorteigen gedrag van dieren. Bovendien zijn veel mensen onbekend met het feit dat voor hun bontje een dier levend gevild, anaal geëlektrocuteerd, of geklemd en doodgeknuppeld is.
Johnas van Lammeren, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren: ‘Wij vestigen rondom Dierendag de aandacht op dieren die in stilte achter de schermen ernstig lijden. Voor deze dieren is het nooit Dierendag. Wij zijn blij dat de gemeente Amsterdam winkels nu oproept om af te zien van verkoop van bont en we hopen dat er massaal gehoor aan wordt gegeven. Veel consumenten weten namelijk niet dat veel bont goedkoop en echt is, terwijl er in Amsterdam juist genoeg winkels zijn die mooie kleding zonder bont verkopen.’