Ga naar de inhoud

Namibische overheid van plan zeehondenjacht te vergroten

De overheid van Namibië heeft kenbaar gemaakt de quota van de zeehondenslachting volgend jaar nog groter te willen maken. Elk jaar geeft de Namibische overheid toestemming om 80.000 jonge Kaapse pelsrobben te doden voor hun vacht. Daarnaast worden er jaarlijks zo’n 6.000 mannetjeszeehonden gedood aan de Namibische kust voor de Aziatische markt waar hun geslachtsdelen worden gekocht als sex-stimulerend middel. Tijdens de brute zeehondenslachting, die elk jaar vanaf juli gedurende 4 maanden plaatsvindt, worden tienduizenden angstige zeehondenpups weggedreven bij hun moeders en op brute wijze doodgeknuppeld, enkel en alleen voor hun vacht.

De Namibische autoriteiten staan niet toe dat de zeehondenslachting wordt waargenomen door onafhankelijke dierenwelzijnsexperts, waardoor het grotendeels voor het publiek verborgen blijft. In 2009 zijn twee onderzoekers namens Bont voor Dieren naar Namibië afgereisd om beelden te maken van de slachting en de gruwelijkheden aan de wereld kenbaar te maken. De beelden zijn te bekijken op onze actie-website Stop de Knuppels!

De Namibische overheid beweert dat de zeehondenslachting werkgelegenheid creëert en bescherming biedt voor de lokale visserij. Er bestaat echter geen enkel wetenschappelijk bewijs dat de Kaapse pelsrobben een bedreiging vormen voor de plaatselijke visstand. Integendeel, het verbod op de commerciële zeehondenjacht in Zuid-Afrika in 1999 bleek juist positieve gevolgen voor de visstand te hebben. Ook toont een rapport van Bont voor Dieren aan dat de zeehondenslachting de lokale werkgelegenheid in Namibië niet bevordert maar juist belemmert: het in leven houden van de zeehonden zou meer toerisme en dus werkgelegenheid aantrekken. Ondanks de zwakke argumenten voor de slachting en de enorme internationale kritiek is de Namibische regering nu wederom van plan de slachting verder uit te breiden.

De zeehondenjacht in Namibië staat bekend om de brute wijze waarop de zeehonden worden omgebracht. De hoge mate van geweld tijdens de jacht wordt ook wel in verband gebracht met het problematische, sociale milieu waaruit de zeehondenjagers afkomstig zijn. De jagers komen grotendeels uit de armste bevolkingslaag van Namibië die wordt gekenmerkt door veel alcohol- en drugsmisbruik en huiselijk geweld.

Bont voor Dieren voert al tientallen jaren campagne tegen de wereldwijde zeehondenjacht. En met succes: al 35 landen hebben een importverbod op zeehondenproducten.

Meer weten over de jacht in Namibië of wil je onze acties steunen? Ga naar Stop de Knuppels!

 

 

Delen via:
blijf op de hoogte van het nieuws over en de campagnes tegen de bontindustrie

Kom in actie voor alle dieren die het slachtoffer zijn van de bontindustrie

0

dieren wereldwijd hebben jouw hulp nodig

HEB JE VRAGEN OVER DONEREN?

Is er iets niet duidelijk of wil je meer informatie? We zijn zowel via e-mail als telefonisch bereikbaar

Bekijk ook eens

5 juli 2024 - Voorstanders van de commerciële zeehondenjacht willen de markttoegang van zeehondenproducten in Europa weer toe te laten. Dit mogen we niet laten gebeuren! Jouw inbreng wordt meegenomen
20 juni 2024 - Het wetsvoorstel voor een bontfokverbod in Polen is aanstaande. Meer dan 120 politici ondertekenden dit wetsvoorstel, inclusief de voorzitter. Het wetsvoorstel zal nu de volgende stappen
10 juni 2024 - Vier mannen die zich met dubieuze goud- en bontinkoop bezighouden, hebben in België een celstraf en geldboete gekregen voor hun oplichtingspraktijken. Zie je alsnog een advertentie,