Ga naar de inhoud

Burgerinitiatief bontvrij Nederland

1 september 2022 – Op 27 oktober 2020 zijn we samen met Animal Rights gestart met ons burgerinitiatief voor een bontvrij Nederland. Sindsdien zijn de regels voor het indienen van een geldig burgerinitiatief veranderd. Hierdoor is het niet meer mogelijk het initiatief op deze wijze in te dienen. 

Op 3 november 2020 zijn in de Tweede Kamer twee moties aangenomen voor een bontvrij Nederland. Die moties zijn aangenomen, maar de regering heeft besloten deze niet uit te voeren. Reden temeer voor ons om door te gaan met het verzamelen van handtekeningen, die we dan twee jaar na het indienen van de moties, dus vanaf 3 november 2022, zouden kunnen aanbieden aan de Tweede Kamer.

Regels veranderd
In de tussentijd zijn de regels voor een geldig burgerinitiatief echter veranderd: na diverse malen navraag te hebben gedaan bij de Commissie voor Verzoekschriften en Burgerinitiatieven is nu duidelijk geworden dat sinds 31 maart 2021 de regel geldt dat in één jaar tijd 40.000 geldige handtekeningen moeten zijn verzameld. Daarna duurt het nog bijna een jaar voordat de Commissie besluit of het initiatief geldig is en of het aangeboden kan worden aan de Tweede Kamer.

Niet haalbaar
40.000 geldige handtekeningen in een jaar tijd gaat helaas waarschijnlijk niet lukken; sinds 27 oktober 2020 hebben zowel wij als Animal Rights enorm veel gedaan om aandacht op het burgerinitiatief te vestigen en mensen ervan te overtuigen het initiatief te ondertekenen, maar het gaat erg moeizaam. Daar komt bij dat op 18 mei 2022 ook het Europees Burgerinitiatief (ECI) voor een ‘Fur Free Europe’ is gelanceerd, waardoor ons Nederlandse initiatief eigenlijk achterhaald is. Immers als de EU besluit om bontfokkerijen en de import en verkoop van bont te verbieden, dan geldt dat ook voor Nederland.

Bontvrij Europa
Uiteraard heeft onze achterban niet voor niets getekend. Met de ruim 30.000 handtekeningen die we tot nu toe hebben verzameld gaan we alsnog proberen om minister Staghouwer ervan te overtuigen dat de aangenomen moties moeten worden uitgevoerd. In Kamerstukken II 2020/21, 28 286 en 25 295, nr. 1166 van 31 december 2020 zegt de minister toe dat Nederland zich sterk zal maken voor een algemeen verbod op commerciële pelsdierhouderij in de EU, dus we vragen hem ook zich aan deze toezegging te houden en in de Europese Raad voor landbouw en Visserij (AGRI-FISH) te blijven pleiten voor een bontvrij Europa.


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Delen via:
blijf op de hoogte van het nieuws over en de campagnes tegen de bontindustrie

Kom in actie voor alle dieren die het slachtoffer zijn van de bontindustrie

0

dieren wereldwijd hebben jouw hulp nodig

HEB JE VRAGEN OVER DONEREN?

Is er iets niet duidelijk of wil je meer informatie? We zijn zowel via e-mail als telefonisch bereikbaar

Bekijk ook eens

19 november 2024 - In de modecollecties voor herfst/winter 2024-2025 was opvallend veel bont te zien, zowel imitatie- als dierlijk bont. De afgelopen jaren leek bont uit de mode te
22 oktober 2024 - Het Roemeense parlement heeft een verbod op het fokken van chinchilla- en nertsenbont vandaag aangenomen. Dit maakt Roemenië het 22e Europese land dat deze wrede praktijk
15 oktober 2024 - Labour dient een wetsvoorstel in om de import van bont in het VK te verbieden. Parlementslid Ruth Jones legt het voorstel morgen voor om de wrede