Ga naar de inhoud

Bontfokkerijen: dierenleed en risico bioveiligheid

3 mei 2024 – Dierenbeschermingsorganisatie Humane Society International, evenals Bont voor Dieren lid van de Fur Free Alliance, heeft beelden vrijgegeven die zijn gemaakt op bontfokkerijen in Noord-China. Hierop is te zien hoe vossen, wasbeerhonden en nertsen stereotiep gedrag vertonen. De dieren zijn gehuisvest in de nabijheid van pluimvee, ondanks de kans op de verspreiding van zoönosen.  

Onderzoekers bezochten in december 2023 vijf bontfokkerijen in de noordelijke regio’s Hebei en Liaoning, waar ze ook getuige waren van wijdverbreid gebruik van antibiotica en de verkoop van karkassen van wasbeerhonden voor menselijke consumptie.  

Bontfokkerijen zijn sinds 8 januari 2021 verboden in Nederland vanwege het gevaar voor de volksgezondheid door de verspreiding van Covid-19, maar bont uit landen als China wordt nog steeds geïmporteerd. Niets houdt de verkoop van bont van dergelijke fokkerijen in Nederlandse winkels tegen. Sandra Schoenmakers, directeur van Bont voor Dieren: “Zolang Nederland en de EU de import van bont blijven toestaan, zijn we medeplichtig aan afschuwelijk dierenleed en een ernstig risico voor de volksgezondheid. Met de Europese verkiezingen in zicht dringen we er bij alle politieke partijen op aan om zich uit te spreken voor een bontvrij Europa.”  

Daling bontproductie
Officiële statistieken van China’s Fur and Leather Industry Association laten een daling zien van bijna 90% in de afgelopen 10 jaar, wat overeenkomt met een algehele daling in de wereldwijde bontproductie. De onderzoekers stelden vast dat een aanzienlijk aantal van de kleine en middelgrote bontfokkerijen die voorheen in het gebied actief waren, gesloten was vanwege de slechte verkoop. Hoewel China nog steeds het grootste bontproducerende land ter wereld is, ontkomt het er niet aan dat consumenten en ontwerpers wereldwijd steeds meer afzien van bont, zowel om redenen van dierenwelzijn als om milieuredenen.   

De Chinese onderzoeker Xiao Chen zei: “De bontfokkerijen die we bezochten waren typerend voor bontfokkerijen in heel China, waar dieren helaas in krappe, smerige kooien worden gehouden en waar veel dieren stereotiep gedrag vertonen door psychisch leed. Vossen, nertsen en wasbeerhonden zijn van nature nieuwsgierige, energieke dieren, maar ze worden gedwongen tot dit trieste bestaan in een draadstalen kooi waar ze nergens heen kunnen en niets te doen hebben. Ik kan me hun frustratie en verveling niet voorstellen, allemaal om zoiets triviaals als bontmode produceren. Ik schaam me een mens te zijn als ik deze bontfokkerijen bezoek en de wreedheid en onverschilligheid zie waartoe wij in staat zijn.”  

Geen ziektepreventie
Elk van de bezochte bontfokkerijen hield tussen de 2000 en 4000 pelsdieren in kleine kooien waarin ze zo opeengepakt zaten dat de nertsen en wasbeerhonden dieren in naburige kooien door de tralies heen konden aanraken, waardoor ziekteoverdracht tot mogelijk was. Ondanks de vele honderden gevallen van COVID-19 en de hoogpathogene vogelgriep die sinds 2020 wereldwijd op bontfokkerijen wordt aangetroffen, bevestigden de bontfokkers tegenover de onderzoekers dat ze de fokkerijen uit kostenoverwegingen niet routinematig steriliseren. Ondanks het feit dat geen van de fokkerijen hen vroeg om zich te houden aan ziektepreventieprotocollen voordat ze de fokkerijen binnengingen, namen de onderzoekers hun eigen voorzorgsmaatregelen.   

In de voedselbereidingsruimten op verschillende bontfokkerijen werden grote hoeveelheden bevroren vis, kippenvlees en -lever, eieren en melkpoeder vermalen tot pasta om aan de dieren te voeren. Het voeren van rauw kippenvlees aan dieren op bontfokkerijen draagt niet alleen bij aan de ecologische voetafdruk van de bontfokkerij, maar wordt door EU-experts ook gezien als een risico voor de bioveiligheid.    

Dierenarts professor Alastair Macmillan, die de beelden bekeek, zei: “Als veterinair microbioloog maak ik me grote zorgen over het duidelijke gebrek aan bioveiligheid en de mogelijkheid van overdracht van vogelgriep doordat kippen en eenden zich vrij tussen de kooien van wasbeerhonden bewegen. Dit toont aan dat er een gemakkelijke route is voor overdracht via direct contact of besmetting door uitwerpselen. Er zijn al gevallen van aviaire influenza gedocumenteerd op Europese bontfokkerijen. Een dergelijke nabijheid tussen diersoorten verhoogt het risico op overdracht van vogels op zoogdieren aanzienlijk. De hoge bezettingsdichtheid van wasbeerhonden kan ook de aanpassing van het virus aan gastheren van zoogdieren vergemakkelijken. De verkoop van wasbeerhondenkarkassen en gekookt vlees voor menselijke consumptie geeft ook aanleiding tot bezorgdheid over de mogelijkheid van overdracht van zoönotische ziekten.”  

Wasbeerhondenvlees
Uit het onderzoek bleek dat de meest voorkomende dodingsmethode op de bontfokkerijen elektrische schokken zijn die via de mond en de anus worden toegediend. Sommige fokkers doden hun nertsen door hun hoofd tegen een metalen paal te slaan of ze met een knuppel de hersens in te slaan. Er is een aantal markten in de regio waar kadavers van dieren van bontfokkerijen worden verkocht voor ongeveer 30 cent/kg. Een plaatselijk restaurant dat door de onderzoekers werd bezocht, bood gekookt, gebakken en gemarineerd wasbeerhondenvlees te koop aan voor ongeveer 2,50 euro en bevestigde dat er 42 wasbeerhonden per dag werden bereid.   

Delen via:
blijf op de hoogte van het nieuws over en de campagnes tegen de bontindustrie

Kom in actie voor alle dieren die het slachtoffer zijn van de bontindustrie

0

dieren wereldwijd hebben jouw hulp nodig

HEB JE VRAGEN OVER DONEREN?

Is er iets niet duidelijk of wil je meer informatie? We zijn zowel via e-mail als telefonisch bereikbaar

Bekijk ook eens

24 december 2024 - Denk deze kerst niet alleen aan Flappie, maar ook aan Luna, Pluis, Max en miljoenen andere konijnen in de bontindustrie. Net als Flappie komen deze konijnen
3 december 2024 - Niemand kon om ons heen op Fur Free Friday! Met een opzwepende fanfare, confronterende actieborden en voorlichters die de bonttest deden met nieuwgierige omstanders, prikkelden we
29 november 2024 - Vandaag op Fur Free Friday voeren we met een fanfare, actieborden en outreachers actie in het centrum van Rotterdam om voorlichting te geven over de verschrikkelijke