Ga naar de inhoud

Meneer Van Dale, een dier is geen ding!

Geregeld vragen we ons af waar we van betekenis kunnen zijn voor het lot van dieren wereldwijd. Elke dag weer e-mails, artikelen, lobbystukken, petities, manifestaties, twitteracties en facebookberichten. Zeker wanneer je totale onmacht voelt, bijvoorbeeld bij beelden vanuit China.

China

Als we het over China en dierenwelzijn hebben maakt dat bij veel mensen emoties los. In China hebben ze geen dierenwelzijnswetgeving en de beelden van levend geplukte angorakonijnen, de vreselijke bontindustrie en het hondenfestival van Yulin staan op ieders netvlies gegrift.

Vrijwel elke Nederlander zit met (ingehouden) woede of frustratie te kijken naar gillende ganzen of konijnen, en denkt aan de marteling die een dier moet doorstaan op zo’n moment. De Chinezen denken over dieren en dierenwelzijn op een totaal andere manier dan wij. Daarmee willen we zeker niet zeggen dat in Nederland alles in kannen en kruiken is, maar het besef dat dieren levende wezens zijn met gevoel en een intrinsieke waarde zit inmiddels wel in ons DNA.

In het Chinees betekent het woord dier ‘bewegend object’. Deze definitie zegt eigenlijk alles -voor objecten hoef je niet te zorgen en geen compassie te voelen- en is een belangrijke grondslag voor het denken over dieren.

De nieuwe campagne van Bont voor Dieren richt zich dan ook op het voorlichten van de Chinese bevolking en het creëren van publiek bewustzijn over dieren. We zochten de Nederlandse definitie op van het woord ‘dier’ om het schrijnende verschil te laten zien. Waar zoek je dan? Juist, in de online Dikke van Dale.

Stomverbaasd en verbijsterd waren we over de ‘officiële’ Nederlandse definitie…dier: ‘levend organisme dat op prikkels reageert en dat beweeglijker is dan een plant’

Ja, lees het nog maar een keer, het staat er echt!

Geachte redactie van Van Dale, dat kan toch niet?! Deze achterhaalde definitie komt rechtstreeks uit de Middeleeuwen en doet volstrekt geen recht aan de ontwikkelingen in de 20ste en 21ste eeuw. Europa en Nederland erkennen al jarenlang dat dieren intrinsieke waarde hebben, dat het wezens met gevoel zijn. De Dikke Van Dale moet meegaan met de tijd, en daarom hebben Bont voor Dieren en PiepVandaag de krachten gebundeld om de Dikke van Dale over te halen de definitie aan te passen. Wij schreven gezamenlijk een brief naar de redactie, doe je mee?

 


Redactie Van Dale

Postbus 13288
3507 LG Utrecht

Geachte redactie,

De Dikke Van Dale is een toonaangevend en gerespecteerd woordenboek dat als naslagwerk wordt gebruikt bij een overgrote meerderheid van het Nederlandse publiek. Elk jaar verandert de inhoud van definities indien dit nodig wordt geacht gezien de ontwikkelingen in de samenleving. Nieuwe begrippen of termen worden opgenomen en bekende definities vervangen door modernere versies.

Ik ben dan ook onaangenaam verrast dat de bestaande online definitie van het woord ‘dier’ nog altijd een verouderde en inmiddels achterhaalde omschrijving bevat. Het woord ‘dier’ wordt op vandale.nl als volgt gedefinieerd:

‘levend organisme dat op prikkels reageert en dat beweeglijker is dan een plant’

Zowel op nationaal als Europees niveau hebben er de laatste jaren cruciale ontwikkelingen plaatsgehad die het welzijn en het respect voor dieren waarborgen op beide niveaus. Deze veranderingen worden gereflecteerd in de beschrijving van het woord ‘dier’ in zowel Nederlandse en Europese wetgeving. Op basis van de Nederlandse ‘Wet dieren’ wordt een dier reeds sinds 1 januari 2013 beschouwd als een wezen met gevoel (in het Europese verdrag wordt dit omschreven als ‘sentient being’) met intrinsieke waarde.

Ik wil u hierbij dan ook vragen om de bestaande definitie van het woord ‘dier’ te vervangen met de volgende tekst en tevens de aanvullende verklarende zinnen toe te voegen aan de uitleg omtrent de definitie:

‘wezen met gevoel en intrinsieke waarde’

Onder erkenning van de intrinsieke waarde wordt verstaan erkenning van de eigen waarde van dieren. Daarbij wordt er in elk geval in voorzien dat inbreuk op de integriteit of het welzijn van dieren wordt voorkomen en dat de zorg, die de dieren redelijkerwijs behoeven, is verzekerd.

Hopende op een positieve reactie,

Met vriendelijke groet,

Delen via:
blijf op de hoogte van het nieuws over en de campagnes tegen de bontindustrie

Kom in actie voor alle dieren die het slachtoffer zijn van de bontindustrie

0

dieren wereldwijd hebben jouw hulp nodig

HEB JE VRAGEN OVER DONEREN?

Is er iets niet duidelijk of wil je meer informatie? We zijn zowel via e-mail als telefonisch bereikbaar

Bekijk ook eens

9 januari 2025 - Soms zegt één blik van een dier alles. Een blik vol stress, pijn, verveling en angst door de opsluiting in een smerig, draadstalen kooitje. Het is
31 december 2024 - Het afgelopen jaar hebben we veel kunnen betekenen voor dieren in de bontindustrie in Europa en wereldwijd. Er zijn geweldige successen geboekt, maar we zijn nog
24 december 2024 - Denk deze kerst niet alleen aan Flappie, maar ook aan Luna, Pluis, Max en miljoenen andere konijnen in de bontindustrie. Net als Flappie komen deze konijnen