Vandaag presenteert de Eerlijke Verzekeringswijzer een nieuw onderzoek naar investeringen van verzekeraars in de bontindustrie en exotisch leer. Wat blijkt? De tien grootste levensverzekeringsmaatschappijen in Nederland investeren samen voor 1 miljard euro in zes modehuizen die bont en krokodillen- en slangenleer verwerken in kleding, tassen en schoenen. Bont voor Dieren roept iedereen op de eigen verzekering te checken op het investeringsgedrag. Investeer je onbedoeld in ernstig dierenleed?
Bont voor Dieren directeur Nicole van Gemert: “Het overgrote deel van de investeringen door verzekeraars wordt gedaan in de modehuizen Louis Vuitton, Burberry en Kering. Toonaangevende bontmerken waar we in internationaal verband actie tegen voeren. Maar de werkelijke macht ligt bij de consument. Als we gewoonweg geen bont meer kopen en onze verzekeringsmaatschappij vragen te stoppen met investeren droogt de markt vanzelf op. Zo komt er eindelijk een einde aan de bontindustrie”.
In Europa worden nertsen vergast en wasbeerhonden en vossen gedood door middel van anale elektrocutie. Buiten Europa worden wilde dieren met wildklemmen gevangen, doodgeslagen en daarna gevild. Voor de productie van exotisch leer worden reptielen levend gevild, pythons verdronken en bij krokodillen worden ruggenwervels gebroken om ze lam te leggen. De dieren lijden aan stress, gedragsstoornissen en zij verwonden zichzelf en elkaar. In alle gevallen betekent dit afschuwelijk en overbodig dierenleed.
Uit recent onderzoek van Bont voor Dieren en de Dierenbescherming blijkt dat maar liefst 84% van de Nederlandse bevolking het doden van dieren voor bont onacceptabel vindt. Bovendien is de productie van bont sinds 2013 in Nederland verboden.
Van Gemert: “Dierenwelzijn wordt vaak ‘ vergeten’ wanneer het gaat om maatschappelijk verantwoord ondernemen binnen de textielbranche. Er is veel aandacht voor arbeidsomstandigheden en milieu, wat uiteraard heel belangrijk is, maar het dierenleed achter de mode blijft onderbelicht. Het praktijkonderzoek van de Eerlijke Verzekeringswijzer geeft hier inzicht in waardoor Nederlanders actie kunnen ondernemen”.
Het volledige rapport is hier na te lezen. Een Nederlandse samenvatting is ook beschikbaar. Mensen die hun zorgen over de investeringen in dierenleed aan hun verzekeraar kenbaar willen maken, kunnen dit doen via de website van de Eerlijke Verzekeringswijzer en daarmee de oproep kracht bijzetten.
Het Verbond van Verzekeraars stelt in een reactie dat duurzaamheid voor verzekeraars een belangrijke rol speelt bij het beheren en beleggen van honderden miljarden euro’s aan vermogen.
“Verzekeraars laten als het gaat om duurzame investeringen al jaren een stijgende lijn zien. Dat wijzen onderzoeken van de Eerlijke Verzekeringswijzer en de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) ook uit”, meent de koepelorganisatie.
Het Verbond van Verzekeraars benadrukt dat verzekeraars die deelnemen aan het Keurmerk Klantgericht Verzekeren verplicht zijn over hun beleggingsbeleid te publiceren. Daar staat ook in wat de grenzen zijn die de verzekeraars in acht nemen. Alle genoemde verzekeraars, behalve Legal & General, hebben dit keurmerk.*
“In het deelonderzoek naar de niche bont en leer is het een individuele afweging van maatschappijen om al dan niet te investeren in modehuizen – zeker nu er een overgangsmaatregel geldt tot 2024.”
Het praktijkonderzoek Bont en Exotisch Leer is uitgevoerd in opdracht van de Eerlijke Verzekeringswijzer, in samenwerking met Bont voor Dieren op initiatief van de Dierenbescherming, door onderzoeksbureau Profundo.
*Bron: NU.nl