7 november 2023 – De jaarlijkse killing season is gestart. Terwijl je dit leest, wordt wereldwijd een onvoorstelbaar aantal dieren gedood voor hun vacht. Met onze voorlichtingscampagne Furmist vragen we op een aangrijpende manier aandacht voor het leed achter bont. Want de miljoenen dieren die deze maand vermist raken, vinden we volgend jaar pas terug als modeartikel in de winkels. Wat gebeurt er met de dieren in dit killing season?
Elektrocutie en neerknuppelen
Vossen en wasbeerhonden worden met haken uit hun kleine kooi gegrist en anaal geëlektrocuteerd of neergeknuppeld. In veel gevallen zijn deze methodes niet dodelijk, waardoor de weerloze dieren vaak levend worden gevild. Hun vacht gaat de wereld over en wordt in verschillende fabrieken verwerkt tot een bontkraag of pompon. De overblijfselen van het dier worden als waardeloos beschouwd en bij het afval gegooid.
Vergassing
Het vergassen van de nertsen is een wrede en lange doodstrijd, want nertsen zijn waterdieren. Ze kunnen zeker tien minuten hun adem inhouden. De dieren worden hardhandig uit de kooien gehaald en in de gaskist gesmeten. Er zitten meerdere nertsen bij elkaar wanneer het gas wordt opengedraaid. De dieren worden na afloop van hun vacht ontdaan en wereldwijd verwerkt tot jassen, sloffen, wimpers en sieraden zoals bijvoorbeeld oorbellen.
Wildklemmen
Coyotes leven in het wild, maar worden gevangen met wildklemmen. De dieren zitten meerdere dagen vast voor een jager eindelijk zijn ‘winst’ claimt. Uitgeput van de pijn en de strijd om zich los te wurmen, eindigt het leven van de coyote met een kogel of het dier wordt doodgeslagen. Uiteraard stappen niet alleen coyotes in deze vallen. Ook veel andere dieren worden het slachtoffer.
Geen enkel dier zou deze barbaarse praktijken moeten en mogen doorstaan. Maar het gebeurt nog steeds. De strijd tegen de bontindustrie blijft daarom doorgaan. We roepen landen op bontfokkerijen te verbieden, we vragen winkels om geen bont meer in collecties te gebruiken en we geven voorlichting aan het winkelend publiek. We gaan voor een bontvrije wereld. Jouw steun om dat doel te bereiken is ontzettend hard nodig. Geen enkel bontdier mag ooit nog Furmist raken.
Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.