Vorig jaar won Bont voor Dieren met de meeste stemmen de NRC Charity Award publieksprijs. NRC beloonde de creatieve advertentie met 75.000 euro die ingezet kan worden aan advertentieruimte. Bont voor Dieren zet nu haar advertentiebudget in voor de campagne tegen de brute zeehondenjacht.
Sinds haar oprichting strijdt Bont voor Dieren tegen de zeehondenjacht in Canada. Bont voor Dieren maakte videobeelden van de gruwelijkheden en demonstreerde jaar na jaar bij parlementen en ambassades. De beelden van doodgeknuppelde zeehondenpups hebben veel teweeg gebracht en waren van grote invloed op het gebied van dierenwelzijn, omdat mensen het niet langer konden verdragen dat deze prachtige dieren levend gevild werden voor een bontjas. Vanaf de jaren ’80 tot nu hebben mensen hun frustratie en woede geuit in demonstraties, petities en acties. Vijfendertig landen stopten met de handel in zeehondenproducten omdat het publiek de producten niet langer accepteerden. Jaren van campagnes om het publiek te informeren, kritisch na te laten denken en uiteindelijk tot actie te bewegen, zijn hieraan vooraf gegaan.
In het westen zijn wij al een eind gekomen met bewustzijn en dierenwelzijn; van fokverboden tot dierenwelzijnsregels en bontvrijlijsten. Maar als dierenbeschermingsorganisatie kunnen we het daar niet bij laten. Wij hebben een morele verplichting om China met haar afzetmarkt van anderhalf miljard mensen het licht te laten zien. ‘Made in China’ staat bij ons gelijk aan ‘goedkoop, ongezond en dierenleed’. Maar gezien de geschiedenis en cultuur van China is er wel degelijk ruimte voor een omschakeling, voor een verandering waarbij dieren respect verdienen en niet langer levend geplukt, levend gekookt of gevild worden. Wij zouden Bont voor Dieren niet zijn als wij niet geloofden in de kracht van het publiek.
De paginagrote advertenties in het NRC zijn de aftrap voor een brede campagne die we gaan inzetten op China als bontproducent en bontafnemer. In Nederland zullen wij niet stoppen om mensen te herinneren aan het dierenleed dat verborgen zit in bontkragen en bontjassen geproduceerd in China! Tegelijkertijd willen wij in China het zaadje planten voor eenzelfde beweging die hier al geleid heeft tot importverboden en fokverboden voor bont.
Een einde aan de martelmode ligt in de handen van het publiek, in Nederland, China en wereldwijd.