Het klimaateffect van 1 kilo nertsenbont is vijf keer zo hoog als het klimaateffect van 1 kilo textiel. Dit komt met name door het voer en de uitstootgassen van mest. Bont voor Dieren heeft dit, samen met het Belgische GAIA en het Italiaanse LAV, laten onderzoeken door onderzoeksbureau CE Delft.
De uitstoot van stikstofoxide en ammoniak afkomstig van de nertsenmest dragen in grote mate bij aan de effecten van verzuring en de vorming van fijnstof. Het rapport van CE Delft brengt ook andere belastende feiten over bont aan het licht. Zo zijn er voor 1 kilo bont gemiddeld 11,4 nertsenpelzen nodig, dus meer dan 11 dieren. Eén nerts gebruikt bijna 50 kilo voer gedurende zijn leven, wat neerkomt op 563 kilo voer per kilo bont.
CE Delft onderzocht de productie van nertsenbont, vanaf het proces van het fokken van de dieren tot aan het afgewerkte kledingstuk. Voor 17 van de 18 parameters, zoals klimaatverandering, ozonvervuiling, vorming van fijnstof, grondverzuring, waterverbruik en landgebruik, is bont vele malen schadelijker dan textiel. Grootste boosdoener is de productie van het voer voor de nertsen. Ook de geproduceerde mest en de gebruikte chemicaliën zijn zeer schadelijk voor het milieu. Enkel voor katoen ligt het waterverbruik hoger dan voor bontproductie.
Lees het CE Delft-rapport hier: The Environmental Impact of the Fur Production.