Dit opiniestuk stond zaterdag 4 november 2017 in Het Parool.
Een kort en ellendig leven en een wrede dood: het is het lot van de nerts die wordt gefokt voor zijn pels. Gelukkig heeft de Nederlandse overheid in 2013 al besloten een nertsenfokverbod in te voeren – zij het met een overgangstermijn tot 2024. Pas dan zullen de nertsenfokkerijen daadwerkelijk moeten sluiten. Dat betekent dat er in de komende jaren nog zes miljoen per jaar dat ellendige leven en die wrede dood tegemoet gaan.
Maar wat gaat er dan allemaal verkeerd in zo’n nertsenfokkerij? Op undercoverbeelden die Animal Rights op verschillende locaties maakte is te zien hoe de nertsen in kleine vieze kooien worden gehouden, waar ze uit diepe frustratie en verveling repeterende bewegingen maken. De kooien zijn 85 centimeter lang, 30 centimeter breed en 45 centimeter hoog, terwijl de nerts in hetwild een leefgebied heeft van één tot vijf kilometer, bijvoorbeeld langs een rivier of beek. Bovendien is na controle gebleken dat tientallen fokkerijen illegaal hebben uitgebreid.
De ernstigste misstanden vinden plaats in november en december. In deze zogenoemde vergassingsmaanden zijn de pelzen van de nertsen op hun dikst en worden ze ‘geoogst’. De dieren zijn nog maar zeven maanden oud wanneer ze aan hun staart uit hun kooi worden getrokken en hardhandig in de vergassingskist worden gegooid. Bij gebruikte kisten is goed te zien dat de houten binnenwanden zijn bedekt met krassen en inkervingen die de nertsen in doodsstrijd met hun nageltjes maken.
We mogen er trots op zijn dat de Nederlandse overheid zich een ware bontgenoot heeft getoond door een einde te maken aan de nertsenfokkerij. Hiermee laten we zien dat we het voorkomen van ernstig dierenleed toch hoger aanslaan dan commercieel gewin. Maar die 36 miljoen nertsen die de komende jaren nog een afschuwelijk lot tegemoet gaan, hebben daar natuurlijk niets aan. De dierenmishandeling vindt nú plaats.
Animal Rights en Bont voor Dieren roepen de overheid op om juist in de vergassingsmaanden de nertsenfokkerijen streng te controleren op dierenmishandeling en andere misstanden. Als het niet haalbaar is om alle fokkerijen afzonderlijk een bezoek te brengen, zou het ophangen van camera’s al een vooruitgang betekenen.
In mei van dit jaar werd al een vrijwillig cameratoezicht in slachthuizen afgesproken, waarbij alle handelingen met levende dieren op beeld worden vastgelegd. Dit zou ook bij nertsenfokkerijen ingevoerd moeten worden. Bovendien moeten de bedrijven die zich niet aan de regels houden direct hun deuren sluiten en uitgesloten worden van de overgangstermijn. Alleen op deze manier kunnen we de nertsen tot 2024 het ergste leed besparen.
Robert Molenaar, Animal Rights en Nicole van Gemert, Bont voor Dieren