19 november 2024 – In de modecollecties voor herfst/winter 2024-2025 was opvallend veel bont te zien, zowel imitatie- als dierlijk bont. De afgelopen jaren leek bont uit de mode te verdwijnen, nu keert het weer terug vooral in de vorm van imitatiebont.
Het grootste deel op de catwalk was faux, zoals de zwarte jasjes van Acne Studios of de royale bruine mantels van Simone Rocha. Een deel was ook dierlijk: Louis Vuitton stuurde twee mannenmodellen de catwalk op in vossenvellen. Beroemdheden als Kim Kardashian en Hailey Bieber werden gespot in (imitatie)bontjassen en -ensembles.
We pleiten al jarenlang tegen het gebruik van dierlijk bont, vooral vanwege dierenleed en ook vanwege de ecologische impact van de bontindustrie. Toch is er ook groeiende bezorgdheid over de milieu-impact van imitatie bont, dat veel microplastics afgeeft en niet biologisch afbreekbaar is. Sommige consumenten overwegen dan ook het gebruik van tweedehands bont als duurzamer alternatief, omdat het geen nieuw afval genereert.
Er is ook groeiende interesse in alternatieven voor dierlijk bont, zoals lab-geproduceerd bont of plantaardige materialen. Maar de aantrekkingskracht van bont blijft, vooral vanwege de luxe die ermee geassocieerd wordt. Het wordt vaak gezien als een statussymbool, iets wat ook terug te zien is in de geschiedenis van mode, waar bont geassocieerd werd met rijkdom en exclusiviteit.
De discussie rondom bont is dus complex: hoewel het gebruik van dierlijk bont vermindert, blijft het een controversieel onderwerp, mede door de ethische en ecologische vragen die ermee gepaard gaan. Sommige modehuizen experimenteren met alternatieven, maar de wens om bont of bontachtige materialen te dragen lijkt voorlopig niet verdwenen. De visie van Bont voor Dieren is echter glashelder: we blijven strijden voor een bontvrije wereld!
Lees het volledige artikel van de Volkskrant.