Wekelijks bereiken ons verontrustende berichten van nertsenfokkers die nieuwe bedrijven openen of uitbreiden. Beide mogen niet vanwege het nertsenfokverbod. Toen het verbod (met overgangsperiode) in werking trad moesten alle nertsenfokkers aangeven hoeveel vergunde nertsen ze hadden en hoeveel kooien. Dat was de zogenaamde nulmeting. Om uit te vinden of uitbreidingen of nieuwe vestigingen ‘illegaal’ zijn is het dus van belang om deze aantallen toen (2013) en nu boven tafel te krijgen. Samen met Animal Rights dienen wij al een jaar lang verzoek na verzoek in om de waarheid boven tafel te krijgen. Tot nu toe tevergeefs.
Handhavingsverzoek
Zo heeft de gemeente Bergeijk afgelopen januari besloten een vergunning te geven aan een nertsenfokker voor 13.000 moederdieren. Uitbreidingen van nertsenfokkerijen mogen echter niet vanwege het nertsenfokverbod. We hebben dan ook een handhavingsverzoek gedaan bij de NVWA. Ook hebben we via de Wet Openbaarheid Bestuur de precieze aantallen nertsen opgevraagd voor en na de nieuwbouw. Helaas hebben we de stukken nog niet ontvangen. Zodra we alle gegevens hebben kunnen we bekijken of de uitbreiding legaal is.
Ook bij een uitbreiding in Putten proberen we de cijfers en feiten boven water te krijgen. De gemeente heeft een week voor het inwerking treden van het nertsenfokverbod nog snel even de omgevingsvergunning verleend. Of de uitbreiding mag hangt af van de precieze situatie op het moment van inwerking treden van de wet. Het aantal kooien op die datum en het aantal vergunde nertsen op diezelfde dag is het maximum. Ook in dit geval willen we openbaarheid.
Samenwerking
Naast het controleren van uitbreidingen werken we intensief samen met Animal Rights om het dierenleed op Nederlandse bontfokkerijen aan de kaak te stellen. De NVWA heeft gelukkig gereageerd op de undercoverbeelden die zijn gemaakt op verschillende fokkerijen. Deze beelden laten ernstige misstanden zien. We hebben de inspectierapporten opgevraagd maar helaas willen de fokkerijen deze niet openbaar maken.
Naar aanleiding van ons verzoek om openbaarheid en de weigering van nertsenfokker Rios Mink vond een hoorzitting plaats in het gerechtshof van Den Haag. De advocaat van de fokkerij stelde daarin alles te doen wat mogelijk was om openbaarheid van het inspectierapport van de dierenarts te voorkomen. Bont voor Dieren en Animal Rights vinden het echter een zaak van algemeen en openbaar belang dat Nederlanders weten wat er gebeurt achter de muren van een nertsenfokkerij. Ook moeten nertsenfokkers beboet en bestraft worden als zij tegen de regels ingaan. De welzijnscontroles geheim houden dient dan ook geen enkel doel, behalve de onzichtbaarheid en het gebrek aan transparantie van de sector in stand te houden. De uitspraak volgt binnenkort.
Wordt –uiteraard- vervolgd.