Op maandag 29 september heeft Bont voor Dieren in samenwerking met SHCN Dierenuitvaart Nootdorp de slachtoffers van de bontindustrie een laatste rustplaats gegeven middels een ceremoniële crematie. Tientallen symphatisanten waren hierbij aanwezig.
Tijdens de ceremonie werd geluisterd naar een klassiek pianostuk van de jonge conservatoriumstudent César Lüttger die speciaal voor Bont voor Dieren een stuk componeerde en doneerde, nadat hij beelden van de bontindustrie had gezien. Ook werden er diverse gedichten voorgedragen en speeches gehouden, waaronder een ongepland en ontroerend betoog van een voormalig bontdraagster die spontaan naar de ceremonie kwam om haar bontjassen in te leveren ter crematie.
Nicole van Gemert, directeur Bont voor Dieren: “Veel mensen zijn zich niet bewust van het feit dat voor een jas en vaak tevens voor een kraag meerdere dieren zijn gestorven, enkel voor hun vachtje. Gelukkig krijgen steeds meer bontdragers spijt van hun aankoop zodra ze zich realiseren hoeveel leed er achter bont schuilt.”
De afgelopen maanden werd bont ingezameld voor crematie om deze dieren op symbolische wijze een laatste rustplaats terug in de natuur te geven. Voor 1 bontjas worden tientallen dieren gedood waarvan enkel de vacht wordt gebruikt, de rest van het dier wordt weggegooid. Naar schatting werden de vachten van 60 rode vossen, 240 nertsen, 250 konijnen, 135 karakullammetjes en 18 wasbeerhonden ingeleverd. Tijdens de ceremonie was er dan ook speciale aandacht voor deze dieren die het slachtoffer zijn van de bontindustrie.
Tevens werd stilgestaan bij de gedenksteen van Bont voor Dieren in de tuin van SHCN Dierenuitvaart, waar sympathisanten een zwerfkei met persoonlijk geschreven boodschap naast konden leggen. “SHCN Dierenuitvaart staat voor een respectvol afscheid voor ieder dier. Als partner van Bont voor Dieren werkt zij graag mee aan een bontvrije maatschappij om het dierenleed dat de bontindustrie veroorzaakt de wereld uit te helpen”, aldus het dierenuitvaartcentrum dat geheel belangeloos meewerkte.
Bont voor Dieren zamelt ook al jaren bont in dat wordt gebruikt voor gastlessen op scholen. Scholieren kunnen hierdoor leren hoe ze echt van nepbont kunnen onderscheiden. Wilt u bont inleveren? Stuur het op of breng het langs bij:?
Bont voor Dieren?
Derde Oosterparkstraat 271
1092 EA Amsterdam.
Laat dan wel duidelijk weten voor welk doel u het bont inlevert; voorlichting of crematie.
De ceremonie wordt mede mogelijk gemaakt door SHCN Dierenuitvaart en Randijk Bamboe & Hoveniers.