Ga naar de inhoud

Dierenartsen uiten zorgen over corona bij nertsen

25 mei 2020 – Dierenartsen die regelmatig op besmette nertsenfokkerijen in Brabant komen, maken zich grote zorgen over het welzijn van de dieren en de volksgezondheid. Nu er vanmorgen bekend is gemaakt dat een tweede medewerker van een fokkerij in Deurne via een nerts is besmet met het virus, sturen de artsen opnieuw een brandbrief naar minister Schouten van Landbouw. 

De infectie van dier op mens heeft op het tweede bedrijf waarschijnlijk plaatsgevonden toen nog niet bekend was dat de nertsen besmet waren, en het personeel nog geen beschermende kleding en mondkapjes droeg. Volgens het RIVM kan besmetting worden voorkomen met correct gebruik van beschermingsmiddelen. Volgens de dierenartsen is het landbouwministerie te stellig in de conclusie dat de risico’s van de besmette nertsenfokkerijen ‘verwaarloosbaar’ zijn. Zo werd er in eerste instantie gedacht dat er alleen sprake was van mens op dier besmetting. Daarnaast toonden luchtmonsters op besmette bedrijven buiten de stallen geen besmettingsgevaar, terwijl deze monsters pas zijn genomen op het moment dat de ziektesymptomen bij de de dieren al aan het afnemen waren.

Vervijfvoudiging aantal nertsen
Wat de dierenartsen ook zorgen baart, is dat de onderzoeken zijn gedaan toen de bezetting van de stallen nog minimaal was. In de maanden april en mei worden alle jongen geboren. Dit betekent een vervijfvoudiging van het aantal dieren op de fokkerijen. De dieren zitten dicht bij elkaar opgesloten en kunnen geen kant op. Hierdoor groeit de kans op infecties tussen de dieren onderling en van dier op mens. Nertsenfokkers kiezen er al voor om zieke dieren en pups te euthanaseren om verder ondraaglijk lijden te voorkomen. Op de nertsenfokkerij in Deurne is het sterftecijfer hoog. Zo’n 10 procent van de moederdieren heeft de ziekte niet overleefd. Ook is er grote uitval onder pasgeboren pups. De dieren hebben last van ademhalingsproblemen en hebben maag- en darmklachten.

Volgens dierenarts Kevin Willems is op bedrijven, zoals in Deurne, waar de infectie later is vastgesteld en de symptomen volop aanwezig waren, geen onderzoek gedaan. Er is inmiddels wel antwoord gekomen op de eerste brandbrief van de dierenartsen. De zorgen van de dierenartsen zijn serieus genomen, maar nog steeds zijn zij van mening dat er vanwege het ziektebeeld nu goed onderzoek moet worden gedaan op de fokkerij in Deurne.

Vervroegde sluiting nertsenfokkerijen
Mede dankzij de inzet van Bont voor Dieren is het fokken van nertsen vanaf januari 2024 officieel verboden. Door de gevaren voor zowel de volksgezondheid als die van de dieren, roepen wij minister Schouten op tot een fokverbod met direct ingang en de vervroegde sluiting van de laatste 128 bontfokkerijen in Nederland.


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Delen via:
blijf op de hoogte van het nieuws over en de campagnes tegen de bontindustrie

Kom in actie voor alle dieren die het slachtoffer zijn van de bontindustrie

0

dieren wereldwijd hebben jouw hulp nodig

HEB JE VRAGEN OVER DONEREN?

Is er iets niet duidelijk of wil je meer informatie? We zijn zowel via e-mail als telefonisch bereikbaar

Bekijk ook eens

19 november 2024 - In de modecollecties voor herfst/winter 2024-2025 was opvallend veel bont te zien, zowel imitatie- als dierlijk bont. De afgelopen jaren leek bont uit de mode te
22 oktober 2024 - Het Roemeense parlement heeft een verbod op het fokken van chinchilla- en nertsenbont vandaag aangenomen. Dit maakt Roemenië het 22e Europese land dat deze wrede praktijk
15 oktober 2024 - Labour dient een wetsvoorstel in om de import van bont in het VK te verbieden. Parlementslid Ruth Jones legt het voorstel morgen voor om de wrede