Ga naar de inhoud

Bont voor Dieren en Dierenbescherming Amsterdam bekeuren bontdragers

Vandaag zijn bontinspecteurs van dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren en de Dierenbescherming Amsterdam de straat op gegaan om bontdragers te ‘bekeuren’ voor het dragen van kragen gemaakt van wasbeerhonden, vossen, konijnen en coyotes. Gedurende de hele week zullen posters in de stad te zien zijn met een bekeurende wasbeerhond of konijn. De actie is bedoeld om mensen zich er van bewust te laten worden dat het bontje aan hun jas vaak echt bont is.
 

 
De reacties op straat waren overwegend positief, zo waren er veel mensen die geen enkel idee hadden van het dier om hun nek. Het voorlichtingsmateriaal over de vreselijke omstandigheden waaronder vossen of wasbeerhonden aan hun einde komen werd aandachtig gelezen. Hoewel de bontkraag niet meteen afgedaan werd, werden mensen toch aan het denken gezet. Diverse bontdragers beloofden nooit meer bont te kopen nu ze wisten wat er achter zo’n fashion statement zit. Eén meisje met een enorme kraag van wasbeerhondenbont besloot hem zelfs ter plekke af te doen en doneerde hem aan Bont voor Dieren voor voorlichting op scholen.
 
Helaas waren er ook jongeren die niet gevoelig waren voor de argumenten van de bontinspecteurs. “Het beest is toch al dood” was een veelgehoorde reactie. De bontinspecteurs reageerden met het argument dat dieren die gebruikt worden om de kragen van jassen te versieren, enkel en alleen gehouden worden voor hun staart of ruggetje, de rest wordt weggegooid.

 

Wat duidelijk werd, was dat de strijd tegen bont begint bij goede voorlichting. Dit bleek ook al eerder uit een steekproef op straat. Bont voor Dieren vroeg 500 bontdragers naar de herkomst van hun bontkraag. Een op de tien ondervraagden denkt dat bont restafval is van dieren uit de vleesindustrie, wat niet waar is: bont is afkomstig van wilde dieren die voor hun vacht gedood worden, hun vlees wordt niet gegeten. Meer dan de helft van de ondervraagden weet niet of het bont aan hun jas van een wasbeerhond, vos of coyote is. Deze dieren worden gehouden of gevangen onder barre omstandigheden en komen op een vreselijke manier aan hun einde.

 
De Amsterdamse Dierenbescherming en Bont voor Dieren hebben besloten hun krachten te bundelen om bontdragers voor te lichten over de herkomst van hun bontje. Iedereen kan meedoen. Op bontkragen.nl/bekeurmee, is de bekeuring te downloaden of te versturen.

 





Fotografie © Marjolijn Veenstra – Adventure Film Productions

Delen via:
blijf op de hoogte van het nieuws over en de campagnes tegen de bontindustrie

Kom in actie voor alle dieren die het slachtoffer zijn van de bontindustrie

0

dieren wereldwijd hebben jouw hulp nodig

HEB JE VRAGEN OVER DONEREN?

Is er iets niet duidelijk of wil je meer informatie? We zijn zowel via e-mail als telefonisch bereikbaar

Bekijk ook eens

9 januari 2025 - Soms zegt één blik van een dier alles. Een blik vol stress, pijn, verveling en angst door de opsluiting in een smerig, draadstalen kooitje. Het is
31 december 2024 - Het afgelopen jaar hebben we veel kunnen betekenen voor dieren in de bontindustrie in Europa en wereldwijd. Er zijn geweldige successen geboekt, maar we zijn nog
24 december 2024 - Denk deze kerst niet alleen aan Flappie, maar ook aan Luna, Pluis, Max en miljoenen andere konijnen in de bontindustrie. Net als Flappie komen deze konijnen