2 september 2021 – Afgelopen dinsdag heeft Bont voor Dieren een door 5584 mensen ondertekende petitie tegen de pelsrobbenjacht in Namibië overhandigd aan de ambassadeur van dat land. Wij werden gastvrij ontvangen op de Namibische ambassade in Brussel om te praten over de wrede en onnodige jacht. Helaas is en blijft de Namibische regering het ‘respectvol met ons oneens’ en zal het doodknuppelen van deze dieren niet verboden worden.
Tijdens het gesprek met ambassadeur Dr. Mekondjo Kaapanda-Girnus spraken we over onze protesten tegen de zeehondenjacht wereldwijd en onze oproep om de jacht in Namibië voorgoed te verbieden. De ambassadeur liet weten dat het Europese importverbod effect heeft gehad op de vraag naar de vacht van pelsrobben, maar dat de dieren niet alleen voor hun bont worden gedood. De vraag naar andere producten die van de dieren afkomstig zijn, is volgens haar nog aanwezig. Het verbieden van de jacht zou daarom naast de economische klap die het land door de COVID-pandemie heeft opgelopen, ook nadelige effecten hebben op diegenen die afhankelijk zijn van de inkomsten van de jacht.
In een recent artikel uit het Namibische dagblad New Era staat dat de vraag inderdaad volledig lijkt te zijn verschoven naar genitaliën van volwassen mannetjes. De ambassadeur had geen antwoord op de vraag of er nog interesse is in de vachten van pups. Volgens het artikel zijn de drie verwerkingsfabrieken voor pelsrobbenproducten gesloten. De ambassadeur wist niet waarom deze momenteel gesloten zijn en of deze fabrieken dit jaar nog opengaan en de jacht hervat wordt.
Aan het einde van het gesprek is onze petitie overhandigd. Het was helaas niet toegestaan om hier foto’s van te maken. Dr. Mekondjo Kaapanda-Girnus heeft toegezegd dat onze brief met alle ondertekeningen wordt opgestuurd naar het ministerie van Visserij in Namibië. Sandra Schoenmakers, directeur Bont voor Dieren: “Helaas hebben we geen beter nieuws. Toeristen die het land bezoeken gaan graag op safari om de Kaapse pelsrobben en andere dieren te bewonderen. Juist het gebrek aan toeristen door de pandemie heeft gezorgd voor een enorme financiële klap voor het land. Het is onbegrijpelijk dat de pelsrobben waar mensen voor naar Namibië komen, ook op brute wijze worden gedood voor hun vacht en andere economische doeleinden. Het is niet duidelijk hoe groot de vraag nog is naar hun bont, maar wij zullen voor deze dieren blijven opkomen”.
Wij zijn nu in afwachting van een officiële reactie van het ministerie van Visserij in Namibië.
Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.