Politiebureau Meer en Vaart in Osdorp heeft onlangs flyers van Bont voor Dieren aangevraagd, om zo bezoekers van het politiebureau bewust te maken van het leed achter een bontkraag.
“In onze wijk wonen veel jongeren die jassen met een bontkraag dragen. Aangezien deze jongeren ook regelmatig het politiebureau in lopen om bijvoorbeeld aangifte te doen, hebben wij deze folders liggen. Wellicht is het onwetendheid dat de kragen ook van echt bont gemaakt kunnen zijn”, aldus een vertegenwoordiger van het politiebureau.In 2013 deed Bont voor Dieren uitgebreid onderzoek naar de onwetendheid van bontkraagdragers. Meer dan de helft van de Nederlandse bontdragers weet volgens Bont voor Dieren niet of bont van fokkerijen of in het wild levende dieren komt, laat staan dat men een idee heeft welk dier er aan hun jas hangt. Ook zijn er misverstanden over bont. Zo wordt nog altijd gedacht dat het een restproduct is uit de vleesindustrie.Bont voor Dieren directeur Nicole van Gemert vindt de onwetendheid schokkend: “Het gebrek aan kennis over het dierenleed achter de bontkraag is een belangrijke reden waarom mensen bont dragen. De bontindustrie, waar miljoenen dieren ieder jaar weer het slachtoffer van worden, blijft verborgen voor het publiek. Wasbeerhonden worden soms levend gevild, vossen anaal geëlektrocuteerd en coyotes zitten soms dagenlang verstrikt in wildklemmen waar ze van pure ellende hun eigen poten afbijten. Als met name jongeren beter voorgelicht worden weet ik zeker dat ze dat dierenleed niet meer willen dragen.”
Bont voor Dieren heeft naar aanleiding van het onderzoek haar lespakketten, gastlessen en informatiefolders nog breder verspreid. Ook zijn er diverse campagnes opgestart om kopers voor te lichten over de herkomst van bont.