In navolging van andere bekende Nederlanders doet ook presentatrice Anita Witzier afstand van haar kraag van echt wasbeerhondenbont. Anita Witzier was genomineerd door stichting Bont voor Dieren voor de verkiezing Dom Bontje 2012 wegens het dragen van een jas met echt wasbeerhondenbont. De blonde presentatrice was zich destijds niet bewust van het feit dat het echt wasbeerhondenbont betrof. Bont voor Dieren zal de nominatie van Anita Witzier intrekken.
Onderzoek wees onlangs uit dat meer dan de helft van de bontdragers in Nederland zich niet bewust is van het leed achter zijn of haar kraag. Voor stichting Bont voor Dieren is voorlichting dan ook één van de belangrijkste pijlers. Middels de verkiezing Dom Bontje waarin bekende Nederlanders worden bekritiseerd om hun gebruik van bont, wil de stichting aandacht vragen voor de verschrikkingen van de bontindustrie.
Bont voor Dieren directeur Nicole van Gemert: “Een goede stap van Anita Witzier om afstand te doen van haar bontkraag. Bekende Nederlanders hebben toch een voorbeeldfunctie. Wij hopen dat de overige genomineerden Barbie, prinses Máxima en Frans Bauer haar goede voorbeeld zullen volgen.”
Nederlandse kledingmerken als Gaastra, Nickelson, Airforce en Moscow gebruiken de vacht van wasbeerhonden als bontkraag voor hun jassen. Wasbeerhonden worden in China special gefokt voor hun vacht en vervolgens anaal geëlektrocuteerd, doodgeslagen en soms zelfs levend gevild. De ruggen van deze wasbeerhonden worden veelal gebruikt als versiersel aan een capuchon. Voor stichting Bont voor Dieren is dit onnodige dierenleed onaanvaardbaar. Bont voor Dieren voert campagne voor een bontvrij Nederland, heeft lespakketten ontwikkeld en geeft tevens gastlessen op scholen.
Bekende Nederlanders als Britt, Yes-R, Robert ten Brink en Nance waren ook aangeschreven als genomineerden voor Dom Bontje 2012, maar gaven direct al aan spijt te hebben van hun keuze om bont te dragen. Bont voor Dieren ziet in de maatschappij een steeds grote weerstand tegen bont. De lijst met bontvrije winkels breidt zich uit en de productie van bont in Nederland is bijna geheel verboden. Er kan nog tot 31 december gestemd worden op www.bontkragen.nl/dom-bontje