Vorig jaar stuurde Bont voor Dieren een brandbrief naar staatssecretaris Dijksma en de Tweede Kamer om een einde te maken het levend villen van wasbeerhonden en het op gruwelijke wijze plukken van angorakonijnen. Aanleiding waren de gruwelijke beelden die op het internet verspreid werden over de bontproductie in China. Na een debat in de Tweede Kamer is de staatssecretaris met de textielindustrie in gesprek gegaan om te kijken of we wasbeerhondenbont en angorawol op de Nederlandse markt kunnen weren.
In overleg met Dijksma gaat de textielsector actief pleiten voor tracerings- en borgingssystemen met onafhankelijke certificering voor dierlijke producten in textiel en kleding. Zo kunnen ze garanderen dat producten als wol, dons en bont niet afkomstig zijn van slecht behandelde dieren.
Daarmee is de zaak niet afgedaan gelukkig. Samen met Bont voor Dieren heeft het Ministerie een lijst opgesteld van bontverkopende bedrijven en geïnventariseerd welke winkels angorabont verkopen van konijnen die levend geplukt zijn. Vervolgens heeft de staatssecretaris in Brussel opgeroepen om de misstanden rondom angorawol en bont Europees aan te pakken. Nederland wil onder meer dat de Europese Commissie de textiel- en kledingsector stimuleert om te komen met certificering die garandeert dat wol of bont niet afkomstig is van slecht behandelde dieren. Een groot aantal lidstaten (onder meer Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Zweden en België, Denemarken, Luxemburg) steunt deze oproep.
De staatssecretaris wil verder dat de Europese Commissie praat met landen waar veel bont en wol wordt geproduceerd en overlegt over hoe misstanden kunnen worden uitgebannen. Zo kunnen er afspraken worden gemaakt over regelgeving, toezicht en handhaving op het gebied van dierenwelzijn, bijvoorbeeld tijdens de bespreking van handelsakkoorden of handelsmissies. Goed nieuws dus! Hopelijk leiden deze ontwikkelingen uiteindelijk op een algeheel verbod.