Ga naar de inhoud

Canada: Stop de jacht op mijn vacht!

28 maart 2024 – Het is werkelijk niet te geloven. Zelfs in 2024 moeten we weer actievoeren tegen de verschrikkelijke commerciële zeehondenjacht in Canada. Op maandag 8 april zullen de jagers weer het ijs opgaan om rond de 30.000 pups dood te knuppelen. Nog steeds wordt dit bloedvergieten toegestaan en goedgepraat door de Canadese regering. Sterker nog, het Ministerie van Visserij heeft zich uitgesproken voor een uitbreiding van de jacht!  

De nieuwe Canadese Minister van Visserij heeft in de Visserijcommissie van de Senaat gepleit voor een uitbreiding van de jacht. Volgens haar is de zeehond een product dat moet worden benut. Zo wil zij onder andere het vlees van de dieren op de markt brengen als delicatesse. Ook de vacht van het dier wordt genoemd als waardevol product. In 2009 stortte de markt voor zeehondenproducten volledig in als gevolg van het Europees verbod op zeehondenproducten.  

Canadese Ministerie van Visserij noemt zeehondenjacht ‘humaan’
Om het ware dierenleed achter de jacht te verdoezelen, verschuilt de Canadese regering zich achter een driestappenproces dat mensen moet doen geloven dat het doden van de dieren op humane wijze gebeurt. 

  • Trefzekerheid – De jager moet het dier met een hakapik of pistool recht boven op de schedel raken 
  • Controle – De jager moet de linker- en rechterkant van de schedel controleren om te zien of deze wel echt verbrijzeld is 
  • Bloeding – De jager moet de okselslagaders van het dier doorsnijden en het dier een minuut laten leegbloeden. Zo weten ze zeker dat het dier overleden is voor ze mogen beginnen met villen.  

Maar aan de jacht is helemaal niets humaan! Enkele weken voor de jacht mogen jagers het ijs niet meer betreden, zodat moederdieren veilig kunnen baren en zogen. Die zorgeloze periode is van korte duur. Na twee à drie weken zijn de zeehondenpups hun witte babyvacht kwijt en vanaf dat moment mogen ze worden bejaagd. Hun vacht levert namelijk het meeste op als de dieren nog jong zijn.   

Trefzekerheid bij de jacht kan echter niet worden gegarandeerd bij dieren die vluchten voor hun leven. Ze worden hierdoor vaak verkeerd geraakt, waardoor het dier vreselijk lijdt. Daarnaast willen jagers zo snel en zoveel mogelijk dieren doden. Het welzijn lappen ze aan hun laars. Dieren worden dieren vaak levend gevild. Alleen al bij het lezen van dit proces, is het voor ons onbegrijpelijk dat er nog mensen dit bloed aan hun handen willen. 

Het is niet voor niets dat de Canadese regering nog steeds van over de hele wereld de meeste e-mails ontvangt over de zeehondenjacht. Ook wij vragen dit jaar weer volop aandacht voor een eind aan deze nachtmerrie die al veel te veel jaren terugkeert. Dit jaar richten we ons naast de Canadese regering ook direct op de Canadian Sealers Association, die beweren dat er nog veel meer dieren moeten worden gedood. De jacht mag dan dankzij het importverbod op zeehondenbont in 35 landen wereldwijd met bijna 90% zijn geslonken, voor ons is alleen 100% goed genoeg. We gaan door tot dat is bereikt.  

We worden er net zo moedeloos van als jij, maar opgeven zit er niet in. Het is noodzakelijk dat we samen blijven knokken voor de toekomst van deze prachtige dieren. Teken nu de petitie!

Delen via:
blijf op de hoogte van het nieuws over en de campagnes tegen de bontindustrie

Kom in actie voor alle dieren die het slachtoffer zijn van de bontindustrie

0

dieren wereldwijd hebben jouw hulp nodig

HEB JE VRAGEN OVER DONEREN?

Is er iets niet duidelijk of wil je meer informatie? We zijn zowel via e-mail als telefonisch bereikbaar

Bekijk ook eens

19 november 2024 - In de modecollecties voor herfst/winter 2024-2025 was opvallend veel bont te zien, zowel imitatie- als dierlijk bont. De afgelopen jaren leek bont uit de mode te
22 oktober 2024 - Het Roemeense parlement heeft een verbod op het fokken van chinchilla- en nertsenbont vandaag aangenomen. Dit maakt Roemenië het 22e Europese land dat deze wrede praktijk
15 oktober 2024 - Labour dient een wetsvoorstel in om de import van bont in het VK te verbieden. Parlementslid Ruth Jones legt het voorstel morgen voor om de wrede