Ga naar de inhoud

Tegenspoed in de Poolse bontindustrie

21 april 2020 – Begin dit jaar sloten veertig bontfokkerijen in Polen definitief de deuren. De prijzen voor het nertsenbont zijn lager dan ooit. Het bont stapelt zich op in de magazijnen, omdat de fokkers het niet meer verkocht krijgen. De wereldwijde protesten hebben effect. Ook in Polen is 73% van de mensen voor een bontfokverbod. 

Momenteel vindt de helft van de bontfokkerij in de wereld plaats in Europa. Een van de landen die al jaren bovenaan de beruchte ranglijst staat, is Polen. Denemarken, China en Polen zijn de drie landen die het grootste aantal gefokte dieren doden, zoals nertsen, vossen en wasbeerhonden.

Begin 2020 was de grootste crisis die de Poolse bontindustrie in jaren heeft gekend. In januari en februari verdwenen maar liefst 40 bontfokkerijen van de kaart. De prijzen voor het nertsenbont was het laagst in de geschiedenis en twee nertsenbontveilingen werden geannuleerd. Veel fokkers hebben moeite met het verkopen van het bont en de vachten stapelen zich op in de magazijnen.

Volgens informatie van FurEurope, een vereniging van bontfokkers, worden er dit jaar naar verwachting ongeveer 5,5 miljoen dieren gefokt voor bont in Polen. Een aanzienlijke afname vergeleken met de bijna 10 miljoen dieren die vijf jaar geleden in Polen werden gedood voor bont.

Het groeiende consumentenbewustzijn van de omstandigheden waarin dieren worden gefokt, betekent dat meer modemerken en ontwerpers echt bont uit hun collecties halen. Alleen al in 2019 kondigden meer dan 100 merken wereldwijd aan dat ze zouden stoppen met het gebruik van echt bont. Poolse kledingbedrijven volgen internationale trends en blijven niet achter. Vorig jaar namen 21 Poolse winkelketens en merken deel aan het Fur Free Retailer-programma. Onder de door ontwerpers genoemde redenen zijn de meest voorkomende een zorg voor dierenwelzijn, de verwachtingen van de consument en de wens om ethische innovaties in de mode te zoeken.

In verschillende Europese landen is de afgelopen jaren een verbod op bontfokkerij ingevoerd. Onlangs is door Tsjechië en Slowakije een dergelijk verbod ingevoerd en na aanscherping van de wettelijke voorschriften in Duitsland is de laatste Duitse nertsenfarm verdwenen. Discussies over de invoering van een verbod zijn aan de gang in onder andere Litouwen, Oekraïne en Bulgarije en het Poolse parlement bespreekt dit probleem al jaren. Tot nu toe zijn ontwerpwijzigingen van de Poolse wet op de dierenbescherming geblokkeerd door de bontlobby. Maar de resultaten van recente opiniepeilingen zijn duidelijk: 73% van de Poolse bevolking is voorstander van een verbod op het fokken van bont in het land. Bijna 500.000 burgers hebben een petitie ondertekend waarin de regering wordt opgeroepen dit te doen.

We hopen dat de beloften van vooraanstaande politici om een wet in te voeren en aan te nemen om de bontfokkerij te verbieden, tijdens deze zittingsperiode zullen worden nagekomen. De industrie is duidelijk verzwakt. Er zijn geen geldige redenen – ethisch of economisch – om de bontfokkerij in Polen voort te zetten.


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Delen via:
blijf op de hoogte van het nieuws over en de campagnes tegen de bontindustrie

Kom in actie voor alle dieren die het slachtoffer zijn van de bontindustrie

0

dieren wereldwijd hebben jouw hulp nodig

HEB JE VRAGEN OVER DONEREN?

Is er iets niet duidelijk of wil je meer informatie? We zijn zowel via e-mail als telefonisch bereikbaar

Bekijk ook eens

24 december 2024 - Denk deze kerst niet alleen aan Flappie, maar ook aan Luna, Pluis, Max en miljoenen andere konijnen in de bontindustrie. Net als Flappie komen deze konijnen
3 december 2024 - Niemand kon om ons heen op Fur Free Friday! Met een opzwepende fanfare, confronterende actieborden en voorlichters die de bonttest deden met nieuwgierige omstanders, prikkelden we
29 november 2024 - Vandaag op Fur Free Friday voeren we met een fanfare, actieborden en outreachers actie in het centrum van Rotterdam om voorlichting te geven over de verschrikkelijke