Bont lijkt weer populairder te worden, en met name onder jongeren die winterjassen dragen met bontkragen. Deze jassen zijn te koop in alle prijsklassen en ook de goedkopere merken maken gebruik van bont, omdat de aanvoer vanuit China nu spotgoedkoop en snel plaatsvindt. Duurdere merken verwerken steeds vaker goedkoop echt bont in de bontkragen. Prijzen voor dergelijke winterjassen, van merken zoals Canada Goose, Moscow en Airforce, variëren van 500 tot 1200 euro.
Marktplaats advertenties
Voor jongeren is dat al snel onbetaalbaar en daarom proberen ze hun slag te slaan op marktplaats. Samen met Roorda Reclamebureau zag Bont voor Dieren daar een uitgelezen kans om jongeren te confronteren met het leed achter de bontkraag. Er werden meerdere advertenties van tweedehands merkjassen met een echte bontkraag te koop aangeboden voor een fractie van de verkoopprijs in de winkel. In de bijgaande informatie bij de advertentie gaven we aan dat de bontkragen van echt bont gemaakt waren. Ter illustratie zetten we er vijf foto’s onder om een goed beeld te krijgen van de jas. En de geïnteresseerde jongeren kregen waar voor hun geld!
Op de eerste foto zagen zij de jas, op de tweede een ingezoomde bontkraag, en vervolgens een foto van de onschuldige coyote in het wild of een aaibaar konijn zoals je vroeger zelf als huisdier thuis had. De volgende aangeklikte foto liet hetzelfde dier in een kooi of gevangen in een wildklem zien, en tot slot een foto een dier hangend op zijn kop met opengereten wonden of afgescheurde poten door de wildklem en bebloede vachten. De boodschap dwars over het laatste beeld: STOP DE MARTELMODE.
Reacties publiek
De advertenties hebben veel losgemaakt bij marktplaats bezoekers, volgers op social media kanalen en het grote publiek. De foto’s werden door iedereen gedeeld, de advertenties honderden keren geopend en Facebook liep vol met reacties van mensen die de advertenties hadden gezien.
Jongeren die deze advertenties hebben geopend kunnen niet langer wegkijken. Achter die bontkragen zitten dieren van vlees en bloed, dat werd visueel overduidelijk gemaakt met de bloederige foto’s van hoe de dieren behandeld worden in de bontindustrie. Marktplaats of niet, bont is altijd tweedehands. Koop het niet.