Nieuwe, gruwelijke onderzoeksbeelden van Litouwse nertsenfokkerijen laten afgrijselijk dierenleed zien. Zo wordt een nerts levend gegeten door broers en zussen en probeert wanhopig uit de kooi te ontsnappen. Ook werden dieren aangetroffen die bedekt waren met bloed en aangevallen door hun soortgenoten. Stukken bot liggen bloot en ledematen ontbreken terwijl ze in hun ontlasting liggen. Angstige pups trillen van de stress.
De onderzoeker die de pelsdierfokkerijen in Litouwen undercover documenteerde, bekend onder de naam John, noemde de scènes waarvan hij getuige was ‘de walgelijkste die ik ooit heb gezien’. Nicole van Gemert, directeur van Bont voor Dieren, heeft besloten de haar toegezonden beelden niet met het publiek te delen: “Als ik al niet in staat ben om de film uit te kijken, hoe kunnen we zo’n industrie dan nog in hemelsnaam toestaan in de Europa?”
Nertsen zijn wilde dieren en inherent ongeschikt om in kooien te leven. Fundamentele vrijheden worden hun ontzegd, zoals spelen, zwemmen, nestbouw en jagen. De dieren worden gek en agressief door hun geschakelde kooien. Als nertsen worden aangevallen zijn ze niet in staat om aan de kwelling te ontsnappen, zoals ze in het wild zouden kunnen doen.
Steeds meer landen hebben dan ook besloten tot een nertsenfokverbod, waaronder Nederland vanaf 2024. In Litouwen ligt op dit moment een verbod voor uin het parlement. Samen met de wereldwijde Fur free Alliance probeert Bont voor Dieren fokverboden van nertsen, maar ook vossen en chinchilla’s te bewerkstelligen. Undercoverbeelden, hoe gruwelijk ook, kunnen daarbij twijfelende politici over de streep trekken.
In Litouwen zijn meer dan 200 bontfokkerijen, waarvan 2 miljoen nertsen, 4000 vossen en zo’n 50.000 chinchilla’s. De dierenactivisten in Litouwen hebben de relevante veterinaire autoriteiten op de hoogte gebracht van de wreedheden en verwondingen die zij bij hun onderzoek hebben vastgesteld. De autoriteiten moeten nu met het Openbaar Ministerie gaan samenwerken om de verantwoordelijken van deze wrede praktijken te bestraffen.
Bont voor Dieren heeft besloten de beelden niet te publiceren, omdat ze te schokkend zijn. Wie ze toch wil zien kan ze hier bekijken.