Op 10 november aanstaande spreekt de rechter zich uit over het nertsenfokverbod. Dat bleek vandaag tijdens een zitting in het hoger beroep dat de Staat heeft aangespannen tegen de nertsenhouderij. Bont voor Dieren was daarbij aanwezig, ons liveverslag via twitter is hier terug te lezen. Samen met de Dierenbescherming voert Bont voor Dieren al geruime tijd een gezamenlijke campagne tegen de nertsenfokkerij.
Bont voor Dieren was op 3 september aanwezig bij het hoger beroep dat de Staat had aangespannen tegen de nertsenfokkers. De Staat stelt dat het fokken van nertsen voor hun vacht ethisch onaanvaardbaar is. Ze pleitte ervoor dat een overgangstermijn van twaalf jaar ruim voldoende is voor de nertsenhouders. Door deze ruime termijn is het niet nodig om de nertsenhouders compensatie te bieden, zij hebben immers voldoende tijd om hun activiteiten af te bouwen en zich om te scholen. Sinds er sprake is van het nertsenfokverbod is de sector met veertig procent toegenomen. Het nertsenfokverbod was te voorzien, het wetsvoorstel is in 2006 ingediend, met de uitbereidingen hebben de nertsenfokkers bewust een risico genomen.
De advocaat van de nertsenhouderij stelt dat de Nederlandse nertsenhouders geen investeringen meer durven te doen en daardoor niet kunnen innoveren. Ook denken zij dat het lastig is om om te schakelen naar een andere vorm van intensieve veehouderij. Repliek van de Staat is dat nertsenhouders veel meer verdienen dan elke andere boer in Nederland, dat, plus de lange afbouwtermijn, biedt hen voldoende compensatie.
De uitspraak van het Hoger Beroep vindt plaats op 10 november.
Nertsenfokverbod
Na een jarenlange intensieve lobby van de Dierenbescherming en Bont voor Dieren heeft het parlement eind 2012 besloten tot een nertsenfokverbod. Het verbod kent een overgangsperiode tot 2024, waardoor het voor nertsenhouders mogelijk is hun schade te compenseren en om te schakelen naar een andere bedrijfstak. Helaas hebben de 160 nertsenhouders in Nederland gezamenlijk een rechtszaak gevoerd tegen de Nederlandse Staat. De rechter heeft vervolgens geconcludeerd dat het weliswaar mogelijk is om de nertsenfokkerij te verbieden, maar dat de nertsenhouders niet genoeg gecompenseerd worden. Daarmee is het nertsenfokverbod sinds juni 2014 van tafel: een enorme klap voor de nertsen.
Nertsenfokkerijen
In Nederland worden ieder jaar bijna 6 miljoen nertsen gefokt en gedood voor hun vacht. Nertsen zijn wilde dieren die moeten leven in kleine draadstalen kooitjes op enorme fokkerijen. Het aantal fokkerijen neemt enigszins af in Nederland, maar het aantal nertsen dat er gedood wordt is sinds 2000 bijna verdubbeld! De nertsenhuiden worden vervolgens geëxporteerd en verwerkt tot bontjas, kraag of tas.
Krachten gebundeld
De Dierenbescherming en Bont voor Dieren hebben de krachten gebundeld om een einde te maken aan de nertsenhouderij in Nederland. De bontindustrie in Nederland, met bijna 6 miljoen vergaste nertsen per jaar, behoort tot een van de grootste ter wereld.
Petitie tegen nertsenfokkerijen
Bont voor Dieren en de Dierenbescherming zetten alles op alles om de nertsenhouders te laten zien dat Nederland de bontfokkerijen niet wil. Want 84% van de Nederlanders is tegen de bontproductie. Wij willen de petities aanbieden aan de federatie van edelpelsdierhouders om te laten zien dat er geen draagvlak is voor hun industrie en dat procederen op de lange termijn dus geen zin heeft.
Opinieonderzoek
Eerder deze week werd bekend dat maar liefst 84% van de Nederlandse bevolking het onacceptabel vindt dat dieren worden gedood voor bont. Lees meer over dit recente opinieonderzoek door Motivaction in opdracht van Bont voor Dieren en de Dierenbescherming.