Ga naar de inhoud

Wat gebeurt er met de Bontmeldingen?

Een groot gedeelte van ons werk vindt achter de schermen plaats. Bont voor Dieren onderhoudt veel contact met de bedrijven op de Bontvrijlijst. Wij geven ze voorlichting over dierlijke materialen en de alternatieven hiervoor. Ook laten wij ze zien hoe ze het bontvrije beleid kunnen communiceren zodat hun klanten hiervan op de hoogte zijn. Af en toe gaat het weleens mis bij deze bedrijven, bijvoorbeeld doordat een leverancier toch een bontitem aanlevert. Zo had een bekende Nederlandse winkel aan haar kledingleveranciers het bontvrije beleid gecommuniceerd. Toch lagen er ineens haarspeldjes met echt bont in de schappen. Nadat wij deze winkel hierop hebben aangesproken zijn de haarspeldjes direct uit het assortiment gehaald en de overige leveranciers geïnstrueerd over het bontvrije beleid. Wij kunnen hierover niets bekend maken omdat dit soort winkels hun reputatie niet op het spel willen zetten en wij deze bedrijven willen steunen in hun bontvrije beleid.

Ook helpen wij bedrijven die (nog) niet op de Bontvrijlijst staan. Bont voor Dieren kreeg veel vragen over Panama Jack. Zij verkopen schoenen die gevoerd zijn met imitatiebont, schapen- of lamsvacht, maar noemden dit bont op hun eigen website. Na een gesprek met Bont voor Dieren hebben ze toegezegd dit aan te passen en overwegen ze of ze zich gaan aansluiten bij de Bontvrijlijst.

Heb je een winkel gezien die echt bont verkoopt? Via onze website kan je zelf in actie komen en gemakkelijk een bericht sturen naar het bontverkopende bedrijf. Deze meldingen van consumenten maken veel indruk op winkels. Regelmatig besluiten bedrijven naar aanleiding van deze berichten te stoppen met de verkoop van bont. Bont voor Dieren ziet welke kledingwinkels en –merken door jullie zijn aangeschreven en heeft hierdoor een goed beeld van de bontverkopende bedrijven in Nederland. Door het doen van een Bontmelding draag je bij aan een bontvrij Nederland!

Daarnaast benaderen wij veel bedrijven om hen voor te lichten over het dierenleed dat achter bont schuilt. Dit blijkt hard nodig te zijn. Veel winkeliers zijn zelf niet op de hoogte van de dieronvriendelijke herkomst van bont doordat bontleveranciers hen regelmatig van onjuiste informatie voorzien. Ook werken wij samen met MVO Nederland. Zij hebben na input van Bont voor Dieren tien risico’s toegevoegd aan hun MVO Checker. De nieuwe risico’s gaan over het dierenwelzijn dat in het gedrang komt bij de productie van bont en exotisch leer. Ook wordt er aandacht besteed aan de milieuvervuiling en het gebruik van schadelijke stoffen in de bontindustrie.

Soms is er meer nodig om een winkel te overtuigen bontvrij te gaan. Op die momenten vragen wij jullie hulp. Middels Facebookcampagnes kunnen we samen bedrijven overtuigen om bontvrij te gaan. Een van de successen die wij hiermee behaald hebben is de webwinkel Kleertjes.com. Zij verkochten kinderkleding met echt bont. Na gesprekken met ons waren zij nog niet overtuigd van de noodzaak te stoppen met de verkoop van bont. Daarom besloten wij de hulp van onze achterban in te roepen en vroegen iedereen een bericht op de Facebookpagina van Kleertjes.com te plaatsten met het verzoek bontvrij te gaan. Binnen de kortste tijd besloot Kleertjes.com bontvrij te gaan. Wil je meehelpen met toekomstige acties? Houd dan onze Facebookpagina in de gaten.

Kortom, samen met jullie zorgen wij ervoor dat er steeds meer winkels hun eigen verantwoordelijkheid nemen en geen bont verkopen.

Delen via:
blijf op de hoogte van het nieuws over en de campagnes tegen de bontindustrie

Kom in actie voor alle dieren die het slachtoffer zijn van de bontindustrie

0

dieren wereldwijd hebben jouw hulp nodig

HEB JE VRAGEN OVER DONEREN?

Is er iets niet duidelijk of wil je meer informatie? We zijn zowel via e-mail als telefonisch bereikbaar

Bekijk ook eens

6 augustus 2024 - Max Mara is bontvrij! Het luxe Italiaanse modemerk ontving afgelopen jaar honderdduizenden e-mails, duizenden telefoontjes en een ontelbaar aantal berichten op social media met de oproep
5 juli 2024 - Voorstanders van de commerciële zeehondenjacht willen de markttoegang van zeehondenproducten in Europa weer toe te laten. Dit mogen we niet laten gebeuren! Jouw inbreng wordt meegenomen
20 juni 2024 - Het wetsvoorstel voor een bontfokverbod in Polen is aanstaande. Meer dan 120 politici ondertekenden dit wetsvoorstel, inclusief de voorzitter. Het wetsvoorstel zal nu de volgende stappen