Ga naar de inhoud

Misstanden Finse vossenfokkerijen

April 2018 – Afgelopen zomer verspreidde Bont voor Dieren schokkende beelden van reuzenvossen die in Finland gefokt werden. Destijds gaf de bontindustrie aan dat het ging om uitzonderingen en dat ze maatregelen zouden treffen.

Dit blijkt niet te kloppen. Onze Finse collega-organisatie Oikeutta eläimille heeft nieuwe, recente foto’s verkregen die gemaakt zijn op Finse bontfokkerijen. Op de beelden zijn wederom extreem vetgemeste vossen te zien met ernstige ooginfecties, overtollige huidplooien en misvormde poten. Ze worden gehouden in kleine draadgazen kooien. Volgens dierenartsen lijden de vossen erg onder deze omstandigheden.

In augustus 2017 onthulde een onderzoek voor het eerste deze schokkende praktijken. Deze nieuwe beelden tonen aan dat het fokken van deze monstervossen doorgaat ondanks internationale protesten en media-aandacht.

De vossen worden op deze manier gefokt zodat de fokker door de extra huid van de vossen meer geld per vos kan krijgen. Het bont van deze dieren zal uiteindelijk gebruikt worden voor luxeartikelen door modemerken zoals Burberry, Chanel en Prada.

Volgens Oikeutta eläimille zijn de zwaarlijvige blauwvossen op de nieuwe beelden eerder de norm in plaats van uitzonderingen. Tijdens de laatste bontveiling behoorde meer dan vijftig procent van de vossenvachten tot de grootste categorie.

Uit onderzoek uit 2012 is gebleken dat het gemiddelde gewicht van blauwvossen in Finse bontfokkerijen 19,4 kilo was. In het wild wegen deze dieren 3 tot 5 kg.

Sinds de onthullingen van vorige zomer hebben verschillende internationale modemerken zoals Gucci, Versace en Michael Kors aangekondigd te zullen stoppen met het gebruik van echt bont. Daarnaast heeft San Francisco de verkoop van bont verboden en wil de gemeente Amsterdam een verkoopverbod van bont op markten.

Help jij ons mee hier een einde aan te maken?

Delen via:
blijf op de hoogte van het nieuws over en de campagnes tegen de bontindustrie

Kom in actie voor alle dieren die het slachtoffer zijn van de bontindustrie

0

dieren wereldwijd hebben jouw hulp nodig

HEB JE VRAGEN OVER DONEREN?

Is er iets niet duidelijk of wil je meer informatie? We zijn zowel via e-mail als telefonisch bereikbaar

Bekijk ook eens

19 november 2024 - In de modecollecties voor herfst/winter 2024-2025 was opvallend veel bont te zien, zowel imitatie- als dierlijk bont. De afgelopen jaren leek bont uit de mode te
22 oktober 2024 - Het Roemeense parlement heeft een verbod op het fokken van chinchilla- en nertsenbont vandaag aangenomen. Dit maakt Roemenië het 22e Europese land dat deze wrede praktijk
15 oktober 2024 - Labour dient een wetsvoorstel in om de import van bont in het VK te verbieden. Parlementslid Ruth Jones legt het voorstel morgen voor om de wrede