Ga naar de inhoud

Wie verdient de titel Dom Bontje 2018?

29 november 2018 – De spraakmakende verkiezing Dom Bontje is weer gestart. Stichting Bont voor Dieren legt met deze oneervolle verkiezing ieder jaar Bekende Nederlanders onder de loep die nog niet begrijpen dat bont dragen not done is. De genomineerden voor dit jaar zijn voetballers Robin van Persie en Georginio Wijnaldum, ruiter Anky van Grunsven, schaatser Ireen Wüst, vlogger Famke Louise en zanger Thomas Berge.

Voor het eerst zijn er zoveel sporters tegelijk genomineerd. Hun mindset is nu alleen ingesteld op het behalen van het beste sportresultaat, maar moet ook gericht zijn op de ultieme winst voor de dieren, namelijk een bontvrije wereld. Zo komt Anky van Grunsven komt wel op voor de dieren in de Oostvaardersplassen, maar dat doet ze prompt met een schaamkraag van wasbeerhond om haar nek. Ook Ireen Wüst is gespot met een kraag van wasbeerhond, terwijl zij als geen ander weet dat bont niet nodig is om je warm te kleden tegen ijzige kou. Robin van Persie en Georginio Wijnaldum dachten makkelijk te scoren met kragen van coyote. Een dier dat eerst vijf dagen vastzit in een wildklem voor het geschoten wordt, is namelijk geen match.

Het bont dat dit jaar door de genomineerden werd gedragen, is gemaakt van de vachten van coyotes, wasbeerhonden en vossen. De Instagrampagina van Thomas Berge staat vol met te bonte foto’s en Famke Louise draagt niet alleen bont, maar zingt er ook nog trots over. Alle genomineerden zijn voorafgaand aan de definitieve nominatie uitgebreid geïnformeerd over de dieronvriendelijke herkomst van het bont. Zij kregen daarbij de mogelijkheid Bont voor Dieren te benaderen en bontvrij te gaan, maar hebben dit niet gedaan.

Ook straatvoetballer en vlogger Soufiane Touzani werd door Bont voor Dieren benaderd vanwege het dragen van echt bont. Hij gaf een hartverwarmende reactie: “Ik ben naïef geweest door bont te dragen, want ik wist niet wat het verhaal erachter was en dat het echt bont was. Mijn excuses gaan naar alle dieren die zoveel hebben geleden. Ik ben een grote dierenvriend en vind het daarom oprecht heel erg. Ik zal het niet meer doen.”

Directeur Nicole van Gemert: “Ik ben ontzettend blij dat Soufiane heeft besloten geen bont meer te dragen. Hij is een rolmodel voor de jeugd en heeft daarmee heel veel invloed. Hij draagt bij aan het creëren van bewustwording bij ontzettend veel jongeren die bont nog als statussymbool zien. Het is gepast dat hij met zijn voorbeeldfunctie publiekelijk afstand neemt van bont en dat hij laat zien dat het dragen ervan echt niet meer kan.”

Tijden de uitzending van 29 november heeft RTL Boulevard de genomineerden gepresenteerd middels een filmpje dat de herkomst van de kragen blootlegt. Het is tot en met 31 december mogelijk om je stem hier uit te brengen. Begin januari maakt Bont voor Dieren de winnaar bekend.

De presentatie van de Domme Bontjes 2018 werd mede (belangeloos) mogelijk gemaakt door onze vrienden van Reclamebureau Roorda en Studio Batau.


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Delen via:
blijf op de hoogte van het nieuws over en de campagnes tegen de bontindustrie

Kom in actie voor alle dieren die het slachtoffer zijn van de bontindustrie

0

dieren wereldwijd hebben jouw hulp nodig

HEB JE VRAGEN OVER DONEREN?

Is er iets niet duidelijk of wil je meer informatie? We zijn zowel via e-mail als telefonisch bereikbaar

Bekijk ook eens

6 augustus 2024 - Max Mara is bontvrij! Het luxe Italiaanse modemerk ontving afgelopen jaar honderdduizenden e-mails, duizenden telefoontjes en een ontelbaar aantal berichten op social media met de oproep
5 juli 2024 - Voorstanders van de commerciële zeehondenjacht willen de markttoegang van zeehondenproducten in Europa weer toe te laten. Dit mogen we niet laten gebeuren! Jouw inbreng wordt meegenomen
20 juni 2024 - Het wetsvoorstel voor een bontfokverbod in Polen is aanstaande. Meer dan 120 politici ondertekenden dit wetsvoorstel, inclusief de voorzitter. Het wetsvoorstel zal nu de volgende stappen