17 augustus 2020 – De komende weken moet duidelijk worden welke invloed het coronavirus heeft op de nertsenhouderij. Algehele preventieve ruiming dreigt als er nieuwe besmettingen bijkomen in de aanstaande periode. Op 23 april is de eerste besmetting vastgesteld bij een nertsenhouderij in Milheeze. Inmiddels zijn 33 fokkerijen besmet geraakt en zijn 1,5 miljoen dieren vroegtijdig gedood.
Het kan nog verschillende kanten opgaan. Als zich de komende weken nog meer besmettingen voordoen, wordt er dan alsnog landelijk preventief geruimd? Zorgt de vrijwillige stoppersregeling van het ministerie van LNV ervoor dat de geruimde bedrijven definitief gesloten blijven? Wordt het verplichte fokverbod drie jaar naar voren gehaald? Deze laatste optie legden ministers De Jonge en Schouten voorlopig naast zich neer, terwijl hier een Kamermeerderheid voor is. Hiermee kunnen tot 2024 maar liefst 15 miljoen nertsenlevens worden gespaard.
Onbegrip
Er is steeds meer onbegrip voor het feit dat de nertsenfokkerijen, bewezen brandhaarden van het coronavirus, niet preventief en definitief worden gesloten. De minister wil wachten op een nieuw advies van het Outbreak Management Team Zoönose en heeft de vrijwillige stoppersregeling ook nog niet rond. Dit advies wordt de komende week of zelf pas in de laatste week van augustus verwacht.
Medio juli adviseerde het Outbreak Management Team Zoönose het kabinet nog om over te gaan op algehele landelijke ruiming als er na half augustus nog nieuwe besmettingen op de fokkerijen werden vastgesteld. Afgelopen zaterdag is gestart met het ruimen van 12.000 moederdieren met een veelvoud aan jongen. Hierna zijn zijn nog bij twee fokkerijen besmettingen vastgesteld. Hoe lang moeten we nog wachten tot de enige juiste beslissing wordt genomen?
Nieuwe dieren
De fokkers dreigen om de geruimde locaties opnieuw vol te zetten met nieuwe dieren, als de vergoeding om te stoppen niet hoog genoeg is. Zij zijn er namelijk van overtuigd dat de pelsprijzen de komende jaren weer gaan stijgen. De wereldhandel is echter de laatste jaren ingestort, als gevolg van de enorme toename van nertsenhouders tussen 2005 en 2012. Alleen al in China groeide het aantal fokkerijen van 10.000 naar 100.000. En het jaarlijks aantal pelsen van 15 naar 70 miljoen.
Sommige fokkers willen koste wat kost doorgaan. Zij hebben de middelen om pelsen in te vriezen en het moment af te wachten tot de prijzen weer stijgen. Andere fokkers wachten met spanning op de vrijwillige stoppersregeling.
Over en sluiten
Samen met Animal Rights spraken wij, in een brief, onze verbijstering uit over het niet uitvoeren van de aangenomen moties. In antwoord op deze brief herhaalt de overheid woorden als ‘niet oppertuun’ en ‘geen meerwaarde’. Wij blijven de uitvoering van de aangenomen moties eisen en laten de nertsen niet stikken!
Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.