Ga naar de inhoud

Zondag met Lubach: Weg met coronabont!

26 oktober 2020 – Gisteravond heeft Arjen Lubach tijdens ‘Zondag met Lubach’ keihard uitgehaald naar de vreselijke bontindustrie. Zeker twee miljoen kijkers werden geïnformeerd over de gevaren van het fokken van nertsen en wasbeerhonden voor hun vacht, omdat zij gevoelig zijn voor het ontvangen en het verspreiden van het coronavirus. “Weg met coronabont”, scandeerde hij aan het eind van de uitzending. Een statement waar wij 100% achter staan!

Aanleiding voor de uitzending was het feit dat nertsenfokkerijen in Nederland door mogen gaan tot maart 2021. Al langer is bekend dat nertsen en wasbeerhonden niet alleen zeer gevoelig zijn voor het virus, maar dat het virus ook makkelijk muteert onder de dieren en teruggegeven kan worden aan mensen. Een vaccin dat nu werkt, kan daardoor binnen de kortste keren onbruikbaar zijn. In landen als China, Denemarken en in Nederland worden deze dieren met tienduizenden dichtbij elkaar gehouden voor hun vacht. Volgens Lubach is het onbegrijpelijk dat zulke gevaarlijke reservoirs voor nieuwe uitbraken nog maanden door mogen gaan.

Dierenleed
Naast het gevaar voor nieuwe corona-uitbraken, haalde Lubach ook het immense dierenleed aan dat schuilgaat achter de bontindustrie. De #hondkraag ging trending op Twitter, nadat hij had uitgelegd dat wasbeerhonden, coyotes en vossen familie zijn van de hond. “Mensen moeten weten dat ze een bontkraag dragen van een hond”, aldus Lubach. Hij liet beelden zien van een wasbeerhond die op de grond werd doodgeknuppeld en vertelde dat bontkragen helemaal niet duur hoeven te zijn. Volgens Lubach is de enige reden dat het bont Nederland binnenkomt, zodat een leerling uit Havo 3 zo graag een dood dier om zijn nek heeft. Des te meer reden om te stoppen met het importeren van dit soort schaamkragen uit China.

Campagneleider Moranni te Winkel over de uitzending: “Ik denk dat veel mensen aan de hand van de uitzending de bontkraag aan hun jas hebben geïnspecteerd. Men denkt veelal dat bontkragen nep zijn en dat de industrie in Nederland al jaren verleden tijd is, maar dat is dus niet zo. Wij geven al jaren voorlichting over de wreedheid en inmiddels ook over de gevaren van bont. De uitzending van gisteravond heeft met diezelfde voorlichting in één klap een nog groter publiek bereikt. Onze documentaire ‘Bont Girl’ met Famke Louise wakkerde begin dit jaar landelijk de discussie over bont aan, Lubach doet hier een prachtige schep bovenop. Het staat 2-0 voor de dieren versus de bontindustrie!”

Zie de uitzending hieronder.


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Delen via:
blijf op de hoogte van het nieuws over en de campagnes tegen de bontindustrie

Kom in actie voor alle dieren die het slachtoffer zijn van de bontindustrie

0

dieren wereldwijd hebben jouw hulp nodig

HEB JE VRAGEN OVER DONEREN?

Is er iets niet duidelijk of wil je meer informatie? We zijn zowel via e-mail als telefonisch bereikbaar

Bekijk ook eens

19 november 2024 - In de modecollecties voor herfst/winter 2024-2025 was opvallend veel bont te zien, zowel imitatie- als dierlijk bont. De afgelopen jaren leek bont uit de mode te
22 oktober 2024 - Het Roemeense parlement heeft een verbod op het fokken van chinchilla- en nertsenbont vandaag aangenomen. Dit maakt Roemenië het 22e Europese land dat deze wrede praktijk
15 oktober 2024 - Labour dient een wetsvoorstel in om de import van bont in het VK te verbieden. Parlementslid Ruth Jones legt het voorstel morgen voor om de wrede